STRONY

poniedziałek, 8 sierpnia 2016

Mini serniczki kokosowe z borówką w czekoladowych pucharkach





Sernik na zimno w nowym wydaniu, podany w czekoladowych pucharkach, więc cały do zjedzenia, o lekko kokosowej nucie z borówką amerykańską okraszony wiórkami z czekolady, najsmaczniejszy dobrze schłodzony, nie jest sztywny ma lekką aksamitną konsystencję, szybki w przygotowaniu dla niedzielnych gości.
Będą zachwyceni pomysłem podania.






Składniki:

25 dag mascarpone
1 szklanka śmietanki 30%
2  listki żelatyny
2 łyżki wiórków kokosowych białych
2 łyżki tartej gorzkiej czekolady
80 ml likieru kokosowego
100 g cukru pudru
25 dag świeżej borówki
Wiórki czekoladowe do posypania

Sposób przygotowania:

Czekoladowe pucharki na czas przygotowania serniczków włożyć do lodówki.
Śmietankę kremówkę ubić na pianę, ale nie bardzo sztywną.
Ser twarogowy i mascarpone połączyć ze sobą, dodać puder, likier kokosowy oraz wiórka, zmiksować krótko mikserem, dodać rozpuszczoną wcześniej żelatynę tak jak podano w przepisie na opakowaniu, ubitą śmietanę  oraz startą gorzką czekoladę, wymieszać, dodać część borówki, wymieszać łyżką, resztę zostawić do dekoracji.

Tak przygotowana masę serową wyłożyć po równo do pucharków, udekorować grubymi wiórkami czekoladowymi oraz borówką.
Chłodzić minimum 3 godziny w lodówce, podawać.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Gdzie można kupić takie cudne pucharki ? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kliknij w link to przekieruje Cię do sklepu Cukieteria.

      Usuń
  2. Wow! Boskie poprostu! Pyszne, pięknie podane czyli dzień jak co dzień u Agatki ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękne i urocze!:) bardzo fajne deserki!:)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !