STRONY

poniedziałek, 4 lipca 2016

Grillowany pstrąg z masełkiem cebulowym oraz salsą z ogórków małosolnych i suszonych pomidorów

Delikatna ryba jaką jest pstrąg, wymaga ostrzejszej oprawy. Tak przygotowaną z masełkiem cebulowym możecie śmiało wrzucić na ruszt, gdy pogoda dopisuje . Potrawę robi się szybko a smakuje jeszcze lepiej, idealna propozycja na przyjęcie pod chmurką.





Składniki:

2 wypatroszone pstrągi
4 plastry cytryny
4 grube plastry masła cebulowego lub czosnkowego
Gałązki świeżego koperku
Sól morska do smaku
Zioła do ryb

Salsa z małosolnych:
3 średnie ogórki małosolne
½ słoiczka suszonych pomidorów w oleju
½ papryczki chili marynowanej w oliwie
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
Sok z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta mielonego imbiru

Sposób przygotowania:

Pstrągi umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć z każdej strony solą oraz ziołową przyprawą do ryb, w środek włożyc gałązki koperku oraz po dwa plastry cebulowego masła z lodówki.
Odstawić na godzinę do lodówki.

Przygotować salsę:
Ogórki, paprykę chili, oraz osączone z zalewy suszone pomidory posiekać drobno, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i szczyptą mielonego imbiru , odstawić do lodówki.

Ryby grillować na kratce do ryb około 15 minut na średnim żarze podawać z salsą.

Smacznego!


1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !