Delikatna ryba jaką jest
pstrąg, wymaga ostrzejszej oprawy. Tak przygotowaną z masełkiem cebulowym
możecie śmiało wrzucić na ruszt, gdy pogoda dopisuje . Potrawę robi się szybko
a smakuje jeszcze lepiej, idealna propozycja na przyjęcie pod chmurką.
Składniki:
2 wypatroszone pstrągi
4 plastry cytryny
4 grube plastry masła
cebulowego lub czosnkowego
Gałązki świeżego koperku
Sól morska do smaku
Zioła do ryb
Salsa z małosolnych:
3 średnie ogórki małosolne
½ słoiczka suszonych pomidorów
w oleju
½ papryczki chili marynowanej w
oliwie
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka miodu
Sok z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Szczypta mielonego imbiru
Sposób przygotowania:
Pstrągi umyć, osuszyć
ręcznikiem papierowym, natrzeć z każdej strony solą oraz ziołową przyprawą do
ryb, w środek włożyc gałązki koperku oraz po dwa plastry cebulowego masła z
lodówki.
Odstawić na godzinę do lodówki.
Przygotować salsę:
Ogórki, paprykę chili, oraz
osączone z zalewy suszone pomidory posiekać drobno, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, wymieszać z oliwą, sokiem z cytryny, miodem i szczyptą mielonego
imbiru , odstawić do lodówki.
Ryby grillować na kratce do ryb
około 15 minut na średnim żarze podawać z salsą.
Smacznego!
Smacznie! :-)
OdpowiedzUsuń