STRONY

poniedziałek, 19 września 2016

Nalewka z ciemnych winogron




Na kieliszek domowej nalewki nie trzeba chyba nikogo długo namawiać. Nalewka z winogrona to jedna z moich ulubionych, o cudownym lekko korzennym bukiecie. Na rozgrzanie zimą przy kominku, na wszelkie smutki i poprawę humoru.  Pyszna!
Karafka My Gift Dna


Składniki:

1,5 kg ciemnego winogrona
½ litra wódki czystej
½ litra spirytusu 96%
30 dag cukru trzcinowego
10 dag cukru zwykłego
½ laski wanilii
1 goździk
Kawałek kory cynamonu

Jak wykonać ?

Winogrona obrać z kiści, opłukać , wrzucić do dużego słoja, zasypać cukrem i zostawić na 24 godziny aż puszczą sok, następnego dnia dodać laskę wanilii, goździka i kawałek kory z cynamonu, zalać wódką i spirytusem. Zakręcić słój, odstawić na 3 tygodnie w temp pokojowej najlepiej w ciemniejszym miejscu.

Codziennie potrząsać słojem żeby cukier się rozpuścił. 
Po trzech tygodniach nalewkę przecedzić zlać do butelek, odstawić na minimum 3 miesiące choć z tym może być już problem :) 
Im starsza tym lepsza.

 Smacznego!

3 komentarze:

  1. Zrobiona, właśnie przelana do butelek, jest pyszna, wyszło 1 litr, nie wiem czy dostoi 3 m-ce hahahahaha.
    Dziękuję za przepis
    Pozdrawiam:)
    Iwona z Gołdapi

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że wyszła 😋
      Pozdrawiam serdecznie ☺️

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !