Domowy sposób na zdrowe
smarowidło do bułeczki. Bez ulepszaczy i
innych niepotrzebnych dodatków. Warto mieć takie „magiczne słoiczki” w swojej
spiżarce, ja ją uwielbiam solo, ale również nadaje się do przekładania ciast.
Składniki:
3 kg dojrzałej śliwki węgierki
1 kg cukru
32 g cukru z prawdziwą wanilią
3-4 łyżki holenderskiego kakao
1 tabliczka gorzkiej czekolady
60% kakao
Jak wykonać ?
Śliwki myjemy, wyjmujemy
pestki, wkładamy do garnka z grubym dnem, zasypujemy cukrem, doprowadzamy do
wrzenia i gotujemy jak powidła 3 -4 godziny, często mieszając, ponieważ mają
tendencję do przypalania, po upływie tego czasu, dodajemy cukier z wanilią,
połamaną czekoladę oraz kakao, gotujemy jeszcze 20 minut-nutella ma mieć gęstą
konsystencję, gotową przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy, okręcamy
w gruby koc, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Smacznego!
Przepyszna! obowiązkowo w spiżarce na zimę
OdpowiedzUsuńPyszne smarowidełko, tez robiłam w tym roku.
OdpowiedzUsuń