STRONY

czwartek, 15 września 2016

Powidła śliwkowe z piekarnika




Najprostszy sposób na domowe powidła-pieczone w piekarniku bez wielogodzinnego mieszania z  obawy, że się przypalą, pachnące cynamonem i korzennym goździkiem. 

Na takie powidła przeznaczamy bardzo dojrzałe i mięsiste węgierki, cukier dozujemy wg swojego uznania, jednak na kilogram takich śliwek nie powinno się przeznaczać więcej jak 15 dag cukru. Proste smaczne i wygodne do zrobienia.

Warto mieć takie słoiczki w swojej spiżarce są niezastąpione do świątecznego piernika czy warstwowych przekładanych ciast.
Moje zamknięte w słoiczkach od Friends of Glass 



Składniki:

5 kg śliwek węgierek
75 dag cukru zwykłego lub brązowego
1 łyżeczka cynamonu
3-4 goździki

Sposób przygotowania:

Śliwki dokładnie myjemy, obieramy z pestek, przekładamy do wysokiej blachy lub innego naczynia żaroodpornego , zasypujemy cukrem, idealnie do tego nadaje się cukier brązowy, dodajemy goździki i cynamon, mieszamy wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190*c.Pieczemy tak przez 4 godziny, od czasu do czasu otwierając piekarnik należy je przemieszać, aby równomiernie się piekły.





Gorące powidła o idealnie gęstej konsystencji przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy, okręcamy w gruby koc i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.



Smacznego!


3 komentarze:

  1. Pyszne. Zrobiłam 10 kg śliwek i dałam tylko 60 dag cukru i są ok. W tym roku będzie piernik z prawdziwymi powidłami. Dziękuję za przepis 😁

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cała przyjemność po mojej stronie! Pozdrawiam

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !