Najprostszy sposób na domowe
powidła-pieczone w piekarniku bez wielogodzinnego mieszania z obawy, że się
przypalą, pachnące cynamonem i korzennym goździkiem.
Na takie powidła
przeznaczamy bardzo dojrzałe i mięsiste węgierki, cukier dozujemy wg swojego
uznania, jednak na kilogram takich śliwek nie powinno się przeznaczać więcej
jak 15 dag cukru. Proste smaczne i wygodne do zrobienia.
Warto mieć takie słoiczki w
swojej spiżarce są niezastąpione do świątecznego piernika czy warstwowych
przekładanych ciast.
Moje zamknięte w słoiczkach od Friends of Glass
Składniki:
5 kg śliwek węgierek
75 dag cukru zwykłego lub
brązowego
1 łyżeczka cynamonu
3-4 goździki
Sposób przygotowania:
Śliwki dokładnie myjemy,
obieramy z pestek, przekładamy do wysokiej blachy lub innego naczynia
żaroodpornego , zasypujemy cukrem, idealnie do tego nadaje się cukier brązowy, dodajemy
goździki i cynamon, mieszamy wstawiamy do nagrzanego piekarnika do
190*c.Pieczemy tak przez 4 godziny, od czasu do czasu otwierając piekarnik
należy je przemieszać, aby równomiernie się piekły.
Gorące powidła o idealnie
gęstej konsystencji przekładamy do wyparzonych i suchych słoiczków, zakręcamy,
okręcamy w gruby koc i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Smacznego!
Połączenie smaków idealne :-)
OdpowiedzUsuńPyszne. Zrobiłam 10 kg śliwek i dałam tylko 60 dag cukru i są ok. W tym roku będzie piernik z prawdziwymi powidłami. Dziękuję za przepis 😁
OdpowiedzUsuńCała przyjemność po mojej stronie! Pozdrawiam
Usuń