Śliwki smakują nie tylko prosto
z drzewa, można zrobić powidła, zapiec pod kruszonką czy dodać do ucieranego
ciasta, zawsze smakują idealnie. Tej słodkiej pokusie ulegnie każdy po
pierwszym kawałku ciasta. Szybkie i proste do zrobienia. Nawet dla początkujących
w pieczeniu.
Składniki:
Keksówka 12/30 cm
2 jajka
30 dag mąki tortowej
15 dag cukru
1 szklanka mleka 2%
½ kostki miękkiego masła
2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka cukru z prawdziwą
wanilią
1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
6-8 węgierek
Cukier puder do oprószenia.
Sposób przygotowania:
Miękkie masło utrzeć z cukrem
zwykłym i z prawdziwą wanilią na puszysty puch, ucierając wbić stopniowo po jednym
jajku, wlać mleko, dodać śmietanę oraz sok z cytryny, wsypywać powoli mąkę
pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia, miksować do uzyskania jednolitej
puszystej masy.
Tak przygotowane ciasto wylać
do wyłożonej pergaminem keksówki. Ułożyć wydrążone z pestek śliwki skórką do
dołu.
Piec około 55 minut-do suchego patyczka w temp 180*c.Studzić przy otwartych drzwiczkach
piekarnika, zimne ciasto oprószyć cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!
Uwielbiam ucierane ciasta z owocami. Do tego kubek herbaty i mamy udane popołudnie :)
OdpowiedzUsuńMniam...na jednym kawałku by sie na pewno nie skończyło
OdpowiedzUsuńWow! Ale śliczne ciacho :)
OdpowiedzUsuń