Warstwowa sałatka która efektownie
prezentuje się na stole. Przypomina torcik tyle że wytrawny. Szybka do
przygotowania. Z pewnością warto mieć ją w swoich zbiorach na domowe przyjęcia.
Na pewno Wam zasmakuje.
Składniki:
35 dag fileta z kurczaka
3 jajka
3 ziemniaki
3 konserwowe ogórki
1 cebula
10 dag żółtego sera
Papryka ostra do smaku
1 łyżeczka przyprawy do grosa
Olej do smażenia
Sól do smaku
Słoiczek majonezu
Pęczek natki pietruszki
Pęczek koperku
Pęczek szczypiorku
Jak wykonać ?
Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka
ugotować na twardo. Obrać.
Fileta z kurczaka pokroić w
drobną kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, usmażyć na niewielkiej ilości oleju
na patelni, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej, mieszankę warzywną i ogórki konserwowe osączyć z
zalewy, jajka, wystudzone ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, zieleninę
posiekać razem.
Okrągłą tortownicę wyłożyć
folią spożywczą, ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać
wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną ze słoika, oprószyć solą,
pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki,
pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem, znów posmarować majonezem, posypać startym
serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Przed podaniem
folię zdjąć, przykryć tortownicę talerzem i odwrócić sałatkę, odpiąć obręcz z
tortownicy i podawać.
Smacznego!
Boska! Chociaż widziałam tę sałatkę już na tylu blogach i tak się zachwycam jej prostotą, to sama jeszcze nie zrobiłam :>
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda i zapewne jeszcze lepiej smakuje :)
OdpowiedzUsuńCudna! Kiedyś zrobię, tylko żeby mi chociaż w połowie wyszła tak pięknie jak Tobie :)
OdpowiedzUsuńPiękna i na pewno smaczna tylko ... jak się nią czestowac, żeby się nie rozpadła..? 😆
OdpowiedzUsuńSałatkę jemy tak jak każdą :) Ona ma efektownie wyglądać na stole :)
UsuńMi wyszla identyczna wszyscy zachwyceni
Usuńsuper pomysł,muszę zrobić
OdpowiedzUsuńPomysł fajny i pewnie smaczna ale jak to ruszyć,żeby się nie rozpadło?Ja bym to zrobiła w wysokiej szklanej misce w odwrotnej kolejnosci i bez stresu...😊 Nabierać w głąb jak każdą warstwową sałatkę.
OdpowiedzUsuńTĘ SAŁATKĘ MOŻNA ZNALEŹĆ NA STRONACH ROSYJSKICH I WIELE INNYCH. POLECAM BOŻONARODZENIOWĄ. PYCHA
OdpowiedzUsuńRobiłam jest pyszna,pięknie wygląda tylko faktycznie ciężko nałożyć.
OdpowiedzUsuńPomysł z szklaną miską i odwrotną kolejnością genialny.
Pozdrawiam
Robiłam jest pyszna,piękne wygląda taka inna.
OdpowiedzUsuńProblem faktycznie nałożyć,Ale pomysł z szklaną miską genialny.
Pozdrawiam
Jaki rozmiar tortownicy Pani użyła? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń24-26 cm Pozdrawiam :)
UsuńCzy mogą być prawdziwki
OdpowiedzUsuńNie próbowałam, polecam pieczarki.
Usuń