STRONY

czwartek, 22 września 2016

Sałatka "Grzybowa polana"



Warstwowa sałatka która efektownie prezentuje się na stole. Przypomina torcik tyle że wytrawny. Szybka do przygotowania. Z pewnością warto mieć ją w swoich zbiorach na domowe przyjęcia.
Na pewno Wam zasmakuje.




Składniki:

35 dag fileta z kurczaka
3 jajka
3 ziemniaki
3 konserwowe ogórki
1 cebula
10 dag żółtego sera
Papryka ostra do smaku
1 łyżeczka przyprawy do grosa
Olej do smażenia
Sól do smaku
Słoiczek majonezu
Pęczek natki pietruszki
Pęczek koperku
Pęczek szczypiorku

Jak wykonać ? 

Ziemniaki ugotować, wystudzić. Jajka ugotować na twardo. Obrać.
Fileta z kurczaka pokroić w drobną kostkę, oprószyć przyprawą do gyrosa, usmażyć na niewielkiej ilości oleju na patelni, wystudzić. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej,  mieszankę warzywną  i ogórki konserwowe osączyć z zalewy, jajka, wystudzone ziemniaki i cebulę pokroić w kostkę, zieleninę posiekać razem.

Okrągłą tortownicę wyłożyć folią spożywczą, ułożyć ściśle obok siebie pieczarki łebkami do dołu, posypać wymieszaną zieleniną. Wyłożyć mieszankę warzywną ze słoika, oprószyć solą, pieprzem oraz papryką, posmarować cienką warstwą majonezu, rozłożyć ziemniaki, pokrojoną cebulę, jajka, mięso i ogórki, posypać solą i pieprzem,  znów posmarować majonezem, posypać startym serem, przykryć folią, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc. 
Przed podaniem folię zdjąć, przykryć tortownicę talerzem i odwrócić sałatkę, odpiąć obręcz z tortownicy i podawać.

Smacznego!



15 komentarzy:

  1. Boska! Chociaż widziałam tę sałatkę już na tylu blogach i tak się zachwycam jej prostotą, to sama jeszcze nie zrobiłam :>

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie wygląda i zapewne jeszcze lepiej smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudna! Kiedyś zrobię, tylko żeby mi chociaż w połowie wyszła tak pięknie jak Tobie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękna i na pewno smaczna tylko ... jak się nią czestowac, żeby się nie rozpadła..? 😆

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sałatkę jemy tak jak każdą :) Ona ma efektownie wyglądać na stole :)

      Usuń
    2. Mi wyszla identyczna wszyscy zachwyceni

      Usuń
  5. super pomysł,muszę zrobić

    OdpowiedzUsuń
  6. Pomysł fajny i pewnie smaczna ale jak to ruszyć,żeby się nie rozpadło?Ja bym to zrobiła w wysokiej szklanej misce w odwrotnej kolejnosci i bez stresu...😊 Nabierać w głąb jak każdą warstwową sałatkę.

    OdpowiedzUsuń
  7. TĘ SAŁATKĘ MOŻNA ZNALEŹĆ NA STRONACH ROSYJSKICH I WIELE INNYCH. POLECAM BOŻONARODZENIOWĄ. PYCHA

    OdpowiedzUsuń
  8. Robiłam jest pyszna,pięknie wygląda tylko faktycznie ciężko nałożyć.
    Pomysł z szklaną miską i odwrotną kolejnością genialny.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam jest pyszna,piękne wygląda taka inna.
    Problem faktycznie nałożyć,Ale pomysł z szklaną miską genialny.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Jaki rozmiar tortownicy Pani użyła? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  11. Czy mogą być prawdziwki

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !