Typowy jesienny torcik, bardzo
delikatny biszkopt o posmaku cytrynowo- orzechowym i fajnym kolorze dzięki
orzechom pistacji, kwaskowa warstwa z winnych jabłek i galaretki oraz słodki
krem czekoladowy.
Nieprzesłodzony, smaki
doskonale się równoważą, jeden z lepszych torcików na różne okazje. Deser z
klasą.
Najsmaczniejszy mocno schłodzony.
Dekoracje do tortów i ciast kupicie w Cukieteria prawdziwy raj dla miłośników słodkich wypieków.
Składniki:
Tortownica 24 cm
Biszkopt pistacjowy:
5 jajek
¾ szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
15 dag surowych pistacji-nie
solonych!
120 ml oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker
1 cytryna
Warstwa jabłkowa:
80 dag winnych jabłek
2 galaretki agrestowe Dr.Oetker
2 łyżki cukru
½ szklanki wody
Krem czekoladowy:
½ litra śmietany 30%
1 tabliczka gorzkiej czekolady
25 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
Dekoracja:
Mielone orzechy
Mielone pistacje
Polewa czekoladowa
Kwiaty cukrowe
Jak wykonać ?
Białka oddzielamy od żółtek,
miksujemy na sztywną pianę, pod koniec stopniowo wsypujemy cukier, mieszając,
dodawać po kolei żółtka i cały czas miksować. Cienką strużką wlewać olej.
Wymieszać.
Surowe pistacje zmielić drobniutko, wymieszać z mąką tortową oraz
proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej, delikatnie wymieszać rózgą od
miksera, tak aby nie utracić konsystencji piany. Na sam koniec wsypać skórkę
otartą z całej cytryny oraz wyciśnięty sok z niej, delikatnie wymieszać. Ciasto
wylać do wyłożonej pergaminem tortownicy-samo dno.
Piec 45 minut w temp 170*c. grzanie góra-dół, lub do suchego patyczka. Studzić
przy uchylonych drzwiczkach, gdy przestygnie wyciągnąć z piekarnika i zostawić
do całkowitego wystudzenia. Dobrze jest biszkopt upiec dzień wcześniej przed
złożeniem tortu. Całkiem zimny przekroić wzdłuż na dwa blaty.
Krem Czekoladowy:
Śmietanę podgrzać, ale nie
gotować, dodać połamaną gorzką czekoladę, wymieszać aż czekolada się rozpuści, włożyć
do lodówki i solidnie schłodzić minimum 5 godzin lub zostawić na całą noc. Do
dobrze schłodzonej masy dodać ser mascarpone
oraz puder, miksować do uzyskania gęstego kremu.
Warstwa jabłkowa:
Obrane jabłka pokroić w
plastry, zasypać cukrem, podlać wodą i uprażyć na mus, gdy jabłka zaczną się rozpadać,
zdjąć z ognia, wsypać suche galaretki, wymieszać do momentu rozpuszczenia. Odstawić do
lekkiego stężenia.
Złożenie:
Pierwszy blat biszkopta
smarujemy większa połową kremu czekoladowego, rozprowadzamy tężejący mus z
jabłkami i galaretką, przykrywamy drugim blatem biszkoptowym-należy uważać bo
biszkopt jest bardzo delikatny i ma tendencję do łamania się. Wierzch
posmarować resztą kremu, polać dowolną polewą czekoladową, udekorować mielonymi
orzechami i pistacjami oraz cukrowymi kwiatami.
Tort chłodzimy całą noc w
lodówce.
Słodkich wypieków!
Super torcik! Pyszne zestawienie smakowe i jak zwykle perfekcyjnie wykonane! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały ;)
OdpowiedzUsuń