Goście pod drzwiami a ty nie
masz nic słodkiego ? Nic straconego, te
bułeczki przygotujesz w pół godziny. Błyskawicznie się pieką i zawsze się
udają. Ja ciasto francuskie mam w lodówce zawsze, tak na wszelki wypadek.
Dodałam świeże maliny i tak powstał świetny deser do kawy.
Składniki:
2 opakowania świeżego ciasta
francuskiego-60 dag
2 szklanki świeżych malin
Kruszonka:
40 dag mąki tortowej
25 dag masła
32 g cukru z wanilią
20 dag cukru pudru
Jajko
2 łyżki mleka
Cukier
puder do oprószeniaJak wykonać ?
Kruszonka:
Mąkę tortową wymieszać z cukrem
pudrem i cukrem z wanilią dodać pokrojone na płatki zimne masło, rozetrzeć w
palcach na kruszonkę-nie zagniatać.
Piekarnik rozgrzać dobrze do
195*c na grzaniu góra dół.
Ciasto francuskie wyjąć z
lodówki-musi być zimne, rozwinąć posypać grubo kruszonką- trochę zostawić do
posypania wierzchu.
Rozsypać po równo maliny i
zawinąć jak roladę lekko dociskając ręką, ostrym nożem pokroić na jednakowe porcje
około 4/7 cm.
Pokrojone bułeczki ułożyć na
blasze wyłożonej pergaminem, jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować wierzch
bułeczek, posypać resztą kruszonki, wstawić do gorącego piekarnika i piec około
15-17 minut-do zrumienienia.
Upieczone studzić na kratce,
zimne oprószyć cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!
Apetycznie wyglądają ;) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do odwiedzenia mojej strony https://www.facebook.com/ciastovelove/ :)
OdpowiedzUsuńwyglądają uroczo :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł - kruszonka w środku ciasta :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie robiłam,wyglądają pysznie zapraszam również do mnie na ciasteczka z ciasta francuskiego http://domowysmakjedzenia.pl/2015/11/17/ciastka-francuskie-z-jablkami/
OdpowiedzUsuńAgata super pyszny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMyyy jakie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wyglądaja, małe cudeńka
OdpowiedzUsuńBardzo piękne i smakowite bułeczki :)
OdpowiedzUsuńFajne, ale z gośćmi pod drzwiami to bym jednak najpewniej nie zdążyła 😀
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne. Z ciasta francuskiego można wyczarować pyszności na szybko :)
OdpowiedzUsuń