Prawa autorskie

Wszelkie prawa zastrzeżone. Zdjęcia i treść są własnością autora, jakiekolwiek ich kopiowanie bez jego zgody jest złamaniem prawa..

poniedziałek, 3 października 2016

Francuskie bułeczki z kruszonką




Goście pod drzwiami a ty nie masz nic słodkiego ?  Nic straconego, te bułeczki przygotujesz w pół godziny. Błyskawicznie się pieką i zawsze się udają. Ja ciasto francuskie mam w lodówce zawsze, tak na wszelki wypadek. 
Dodałam świeże maliny i tak powstał świetny deser do kawy.



Składniki:

2 opakowania świeżego ciasta francuskiego-60 dag
2 szklanki świeżych malin

Kruszonka:
40 dag mąki tortowej
25 dag masła
32 g cukru z wanilią
20 dag cukru pudru
Jajko
2 łyżki mleka
Cukier puder do oprószenia

Jak wykonać ?

Kruszonka:
Mąkę tortową wymieszać z cukrem pudrem i cukrem z wanilią dodać pokrojone na płatki zimne masło, rozetrzeć w palcach na kruszonkę-nie zagniatać.



Piekarnik rozgrzać dobrze do 195*c na grzaniu góra dół.
Ciasto francuskie wyjąć z lodówki-musi być zimne, rozwinąć posypać grubo kruszonką- trochę zostawić do posypania wierzchu.
Rozsypać po równo maliny i zawinąć jak roladę lekko dociskając ręką, ostrym nożem pokroić na jednakowe porcje około 4/7 cm.




Pokrojone bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem, jajko roztrzepać z mlekiem i posmarować wierzch bułeczek, posypać resztą kruszonki, wstawić do gorącego piekarnika i piec około 15-17 minut-do zrumienienia.

Upieczone studzić na kratce, zimne oprószyć cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!




10 komentarzy:

  1. Apetycznie wyglądają ;) Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do odwiedzenia mojej strony https://www.facebook.com/ciastovelove/ :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawy pomysł - kruszonka w środku ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takich jeszcze nie robiłam,wyglądają pysznie zapraszam również do mnie na ciasteczka z ciasta francuskiego http://domowysmakjedzenia.pl/2015/11/17/ciastka-francuskie-z-jablkami/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo piękne i smakowite bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Fajne, ale z gośćmi pod drzwiami to bym jednak najpewniej nie zdążyła 😀

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo apetyczne. Z ciasta francuskiego można wyczarować pyszności na szybko :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Drukuj