Deszczowa i chłodna aura za oknem sprawia, że talerz
gorącej zupy jest tym czego potrzeba nam na obiad. Delikatna w smaku, gotowana
na indyku z warzywami sprawia że jest znakomitym posiłkiem także dla dzieci.
Zupę ugotowałam w garnku Fissler-Profi Collection i
dodatkowo przetestowałam szklane pojemniczki GLASSLOCK które doskonale nadają
się do przechowywania żywności.
Specjalnie zaprojektowana
silikonowa uszczelka zapewnia całkowitą hermetyczność i zatrzymuje zapachy
wewnątrz pojemnika.
Ponadto ograniczona ilość tlenu w zamkniętym pojemniku
sprawia, że przetrzymywane w nim produkty dłużej zachowają swoją świeżość.
Świetnie
spełniają zadanie gdy chcemy ze sobą zabrać np. zmiksowaną zupę dla dziecka. Wykonanie
z wysokiej jakości szkła hartowanego umożliwia mycie pojemników w zmywarce,
przechowywanie w zamrażarce oraz stosowanie ich w kuchence mikrofalowej. Więcej do poczytania na stronie internetowej. Polecam.
Składniki:
30 dag fileta z indyka
3 ziemniaki
2 marchewki
1 pietruszka
½ pora
15 dag mrożonego groszku
10 dag brukselki
10 dag fasolki szparagowej
10 dag kalafiora
Kawałek selera
½ szklanki drobnego
makaronu-zwierzaczki lub muszelki
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
1/2 szklanki słodkiej 18% śmietanki
sól himalajska do smaku
natka pietruszki do posypania
Jak wykonać ?
Mięso myję, kroję na grubsze
kawałki, wkładam do garnka, dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, zalewam wodą
wsypuję sól do smaku i doprowadzam do wrzenia, w tym czasie obieram resztę
warzyw, kroję dodaję do garnka z mięsem, wsypuję ziele angielskie, dodaję liść
laurowy, wsypuję groszek zielony, gotuję zupę na małym ogniu pod przykryciem około
30 minut.
Na kilka minut przed końcem gotowania
wsypuję makaron, gotuję jeszcze chwilę, doprawiam solą do smaku, zabielam śmietanką
i zestawiam z ognia.
Dla dzieci zupę miksuję z mięsem. Dla reszty podaję posypaną natką pietruszki, tak
jak lubią.
Smacznego!
Pyszna zupa w sam raz na rozgrzewkę!
OdpowiedzUsuńulubiona zupka mojego taty :) przyznaję smaczna ale mam swoje bardziej lubiane :D
OdpowiedzUsuńOj tak, ja bardzo chętnie piszę się na taką zupke :)
OdpowiedzUsuń