Jesienne popołudnia stają się dłuższe, aura za oknem
nie zachęca do dłuższych spacerów, to
dobra okazja żeby w domowym zaciszu upiec fornetti z ciasta francuskiego, budyniem i jabłkami, a potem
zaprosić koleżanki na babskie pogaduchy.
Życzę słodkich
spotkań!
Składniki:
60 dag ciasta francuskiego
4 jabłka
2 łyżki masła
4 jabłka
2 łyżki masła
2 łyżki cukru trzcinowego brązowego z cynamonem
1 jajko
1 budyń śmietankowy z cukrem
400 ml mleka
Jak wykonać ?
Budyń śmietankowy gotujemy w mniejszej ilości mleka
wg przepisu na opakowaniu, lekko studzimy.
Dobrze schłodzone, świeże, ciasto francuskie rozwałkowujemy na prostokątne
dwa placki, każdy dzielimy na 10 równych małych
prostokątów na każdej połowie prostokąta robimy po trzy- cztery nacięcia.
Jabłka skrobiemy kroimy na grubsze talarki.
Masło
rozpuszczamy w rondelku wsypujemy cukier brązowy z cynamonem i trzymamy na ogniu mieszając aż zrobi się
złocisty karmel dodajemy jabłka mieszamy podduszamy chwilę, studzimy.
Gotowe jabłka przekładamy łyżeczką na
przygotowane ciasto po stronie bez nacięcia, dodajemy po łyżeczce budyniu zawijamy
nacięciem do góry, zlepiamy brzegi, smarujemy rozkłóconym jajkiem,posypujemy
grubo cukrem trzcinowym z cynamonem.
Wkładamy
do nagrzanego piekarnika do 195*c i pieczemy do zrumienienia. Około 15 minut.
Podajemy zimne .
Słodkich wypieków!
Jakie pyszne ciasteczka, porywam jedno :)
OdpowiedzUsuńPyszne i pieknie sie prezentuja
OdpowiedzUsuńAż mi nimi zapachniało :)
OdpowiedzUsuńMałe, słodkie cudeńka :)