Polska klasyka w nowoczesnym
wydaniu. Nie ma łatwiejszego wypieku od sernika. Dodajemy do niego zwykły
twaróg nie mielony w kostce , białek nie ubijamy, dzięki temu nie napowietrzamy
masy i sernik wychodzi równy jak stół, bez pęknięć i wybrzuszeń. Całość
miksujemy blenderem- dzięki temu robi się go szybko w mig.
Smakuje znakomicie, czego chcieć więcej? Polecam!
Smakuje znakomicie, czego chcieć więcej? Polecam!
Składniki:
Blacha:
36/25 cm
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
25 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1,5 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
25 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1,20 kg twarogu w kostce półtłustego
5 białek-z ciasta kruchego
5 jajek
10 dag masła
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mleka
1 tabliczka białej czekolady
3 łyżki manny błyskawicznej
¾ szklanki
cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
Dodatkowo:
Polewa z białej czekolady
Jak wykonać ?
Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do
pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż
powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem
blaszki.
Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy.
Masa serowa:
Wszystkie składniki
muszą mieć temperaturę pokojową.
Twaróg z kostki
umieszczamy w dużej głębokiej misce, dodajemy cukry, białka oraz całe jajka, wlewamy mleko,
wsypujemy budyń, dodajemy miękkie masło, całość miksujemy blenderem do
uzyskania aksamitnej gładkiej masy bez grudek.
Białą czekoladę
rozpuszczamy w miseczce nad kąpielą wodną,płynną dodajemy do serowej masy,
wsypujemy manną i mieszamy do połączenia łyżką.
Wylewamy na kruchy
spód, wygładzamy łyżką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu
góra-dół, pieczemy 30 minut po tym czasie temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy
20 minut, sernik na wierzchu ma pozostać jasny, bez przypieczeń.
Studzimy przy
otwartych drzwiczkach.
Całkiem zimny
dekorujemy polewą z białej czekolady i posypujemy czekoladowym spaghetti.
Słodkich wypieków.
Wygląda idealnie!
OdpowiedzUsuńPiękne ciasto! Bardzo elegancko prezentuje się ten sernik :)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie jadłam! Koniecznie muszę spróbować. :) Zapraszam na risotto z dynią! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/
OdpowiedzUsuńBardzo łatwe i efektowne ciasto ☺ pycha ☺
OdpowiedzUsuńmozna dodac proszek do pieczenia?
OdpowiedzUsuńAle do czego ? Do masy serowej ?
UsuńNie ;-)
Wow! Ale cacuszko! Ten sernik to istne zaszeleństwo dla zmysłów :)
OdpowiedzUsuńCZY KTÓRAŚ Z WAS DZIEWCZYNY JUŻ TEN SERNIK ROBIŁA???
OdpowiedzUsuńWŁAŚNIE MAM JUTRO PIEC SERNIK A TEN WYGLĄDA WSPANIALE I MAM DYLEMAT TEN CZY ZŁOTĄ ROSĘ TEGO JESZCZE NIE ROBIŁAM I TROCHĘ SIĘ CYKAM ...ALE DO ODWAŻNYCH ŚWIAT NALEŻY!!!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie, zjadłabym kawałek takiego serniczka :D
OdpowiedzUsuńApetyczny kawałeczek) ))
OdpowiedzUsuńale pięknie wyszło:)
OdpowiedzUsuńSuper ten sernik :)
OdpowiedzUsuńJeżeli nie mamy blendera ser trzeba zemleć? :)
OdpowiedzUsuńTak,trzeba zmielić jak do tradycyjnego
UsuńTrzeba mielić ten twaróg?
OdpowiedzUsuńJeśli miksujemy blenderem, to nie.
UsuńCzy można czymś zastąpić kaszę manne błyskawiczną? Nie wiem czy tutaj dostanę bo twarogu typowego jak w Polsce nie dostanę.
OdpowiedzUsuńMożna całkiem pominąć, nic się nie stanie.
UsuńJeśli ser jest juz mielony to mogę użyć zwykłego miksera? Nie mam blendera.
OdpowiedzUsuńTak.
UsuńWitam. Mam pytanie.Dodana czekolada do masy, może być ciepła, skoro ma być płynna? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMoże być lekko ciepła :) Pozdrawiam :)
Usuń3 szklanki maki do ciasta?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak jak w przepisie ;-)
UsuńDokładnie tak jak w przepisie ;-)
UsuńA te białka z ciasta dodane do masy serowej mają być ubite?
OdpowiedzUsuńNie, nie ma potrzeby napowietrzania sernika. Miksujemy wszystko razem.
Usuńwygląda świetnie!mam tylko pytanie czy po rozkrojeniu jest bardziej lekki i puszysty czy jednak zbity i treściwy?zastanawiam się też czy polewę można zrobić z czekolady gorzkiej zamiast białej?będę wdzięczna za poradę:)
OdpowiedzUsuńNie jest zbity ale jest treściwy,mozna polać gorzką czekoladą jak najbardziej
UsuńPozdrawiam serdecznie.
super, dziękuję, piekę na święta:)pozdrawiam i przeglądam inne przepisy z bloga:)
UsuńA jaki jest wymiar blaszki? Bo to dość istotne.
OdpowiedzUsuńProszę czytać dokładnie przepis, wszytko piszę :)
UsuńPozdrawiam!
Dzień dobry 😀 a budyń z cukrem czy bez...pozdrawiam..
OdpowiedzUsuńBez znaczenia..ja daję jaki mam :) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńDzień dobry chciałabym spytać czy budyń do ciasta jest na 3/4 l mleka czy na 0.5l .Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńNa 1/2 litra... pozdrawiam serdecznie 😉
Usuńwitam ,nigdzie nie ma napisane ile minut pieczemy spod i w jakiej temperaturze oraz reszte ciasta?
OdpowiedzUsuńczy wspomniałam w tym przepisie coś o pieczeniu spodu w tym serniku? Proszę czytać przepis ze zrozumieniem,
UsuńPieczemy całość..RAZEM :)
Chodzi mi o to czy ten spod pieczemy najpierw i pozniej wyciagamy i na to mase serowa,czy na surowy spod wylozyc mase serowa?
OdpowiedzUsuńdokładnie tak..na surowy spód i pieczemy :)
UsuńZastanawiam się tylko dlaczego wiedeński... skoro wiedenski charakteryzuje się tym, ze nie ma spodu...
OdpowiedzUsuńWariacji na temat wiedeńskiego jest mnóstwo :)
UsuńCzy mogę użyć twarogu z wiaderka?
OdpowiedzUsuńTak, tylko żeby był dobrej jakości bez gumy guar i innych dodatków, polecam Piątnica i "mój ulubiony"
UsuńWitam a czy mogłabym go zrobić w tortownicy 24cm ?? czy te proporcje będą okej?
OdpowiedzUsuńNie, to przepis na dużą blaszkę, na małą tortownicę z połowy składników jeśli już.
UsuńPozdrawiam serdecznie ☺️
Super przepis ! Wkońcu sernik który nie pęka i nie opada ! Gładziutki ! W smaku też bardzo dobry, nie jest bardzo słodki. Dziękuje za ten przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 😘 cieszę się, że smakuje, pozdrawiam ciepło.
UsuńSzybko się robi, równy, bez pęknięć i bardzo smaczny 😋 wszystko sie zgadza ze wstepnym opisem i masz Aga racje łatwiejszego nie będzie bo nie ma. Polecam
OdpowiedzUsuńA czy ktoś próbował dać twaróg z wiaderka? Może być? Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńZ wiaderka też wyjdzie tylko proszę użyć Piątnica lub Mój ulubiony. Z tych wychodzi bardzo smaczny.
UsuńNajgorszy przepis jaki w życiu widziałam. Piekłam tysiące sernikow i ten to straszna chała. Powinien sie nazywac kruche ciasto z serem. Już przy zagniataniu ciasta widzialam że jest go znacznie za dużo ale postanowiłam dokończyć. Pracujec w cukierni i ten przepis byl hitem miesiaca. Pare innych rzeczy tez jest do poprawki w tym przepisie ogólnie nie warto marnowac czasu ani produktów.
OdpowiedzUsuńNiestety nie zgodzę się z tym 🤭 to jeden z lepszych serników pieczony i wypróbowany mnóstwo razy, jest idealny ☺️
UsuńA, że akurat nie trafiony w Pani gusta...no cóż zdarza się.
Pozdrawiam i życzę udanych serniczków 👌