STRONY

niedziela, 30 października 2016

Sernik wiedeński z manną i białą czekoladą.



Polska klasyka w nowoczesnym wydaniu. Nie ma łatwiejszego wypieku od sernika. Dodajemy do niego zwykły twaróg nie mielony w kostce , białek nie ubijamy, dzięki temu nie napowietrzamy masy i sernik wychodzi równy jak stół, bez pęknięć i wybrzuszeń. Całość miksujemy blenderem- dzięki temu robi się go szybko w mig.  
Smakuje znakomicie, czego chcieć więcej? Polecam!




Składniki:

Blacha:
36/25 cm
Ciasto:
1,5 szklanki mąki tortowej
1,5 szklanki mąki krupczatki
5 żółtek
25 dag masła
1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1,20 kg twarogu w kostce półtłustego
5 białek-z ciasta kruchego
5 jajek
10 dag masła
1 budyń śmietankowy
1 szklanka mleka
1 tabliczka białej czekolady
3 łyżki manny błyskawicznej
¾  szklanki cukru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

Dodatkowo:
Polewa z białej czekolady


Jak wykonać ? 

Ciasto: Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka oraz masło i cukier, siekamy całość nożem aż powstaną grudki, wtedy zagniatamy ciasto szybko ręką. Wylepiamy dno wyłożonej pergaminem blaszki.
 Chłodzimy w lodówce na czas przygotowania serowej masy.

Masa serowa:
Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Twaróg z kostki umieszczamy w dużej głębokiej misce, dodajemy cukry,  białka oraz całe jajka, wlewamy mleko, wsypujemy budyń, dodajemy miękkie masło, całość miksujemy blenderem do uzyskania aksamitnej gładkiej masy bez grudek.
Białą czekoladę rozpuszczamy w miseczce nad kąpielą wodną,płynną dodajemy do serowej masy, wsypujemy manną i mieszamy do połączenia łyżką.
Wylewamy na kruchy spód, wygładzamy łyżką, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180*c na grzaniu góra-dół, pieczemy 30 minut po tym czasie temp zmniejszamy do 160*c i pieczemy 20 minut, sernik na wierzchu ma pozostać jasny, bez przypieczeń. 

Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Całkiem zimny dekorujemy polewą z białej czekolady i posypujemy czekoladowym spaghetti.

Słodkich wypieków.



54 komentarze:

  1. Piękne ciasto! Bardzo elegancko prezentuje się ten sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiego nie jadłam! Koniecznie muszę spróbować. :) Zapraszam na risotto z dynią! https://jaglusia.wordpress.com/2016/10/29/risotto-z-dynia-pieczarkami-i-rozmarynem/

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo łatwe i efektowne ciasto ☺ pycha ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. mozna dodac proszek do pieczenia?

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow! Ale cacuszko! Ten sernik to istne zaszeleństwo dla zmysłów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. CZY KTÓRAŚ Z WAS DZIEWCZYNY JUŻ TEN SERNIK ROBIŁA???

    OdpowiedzUsuń
  7. WŁAŚNIE MAM JUTRO PIEC SERNIK A TEN WYGLĄDA WSPANIALE I MAM DYLEMAT TEN CZY ZŁOTĄ ROSĘ TEGO JESZCZE NIE ROBIŁAM I TROCHĘ SIĘ CYKAM ...ALE DO ODWAŻNYCH ŚWIAT NALEŻY!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda obłędnie, zjadłabym kawałek takiego serniczka :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeżeli nie mamy blendera ser trzeba zemleć? :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czy można czymś zastąpić kaszę manne błyskawiczną? Nie wiem czy tutaj dostanę bo twarogu typowego jak w Polsce nie dostanę.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeśli ser jest juz mielony to mogę użyć zwykłego miksera? Nie mam blendera.

    OdpowiedzUsuń
  12. Witam. Mam pytanie.Dodana czekolada do masy, może być ciepła, skoro ma być płynna? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. 3 szklanki maki do ciasta?

    OdpowiedzUsuń
  14. A te białka z ciasta dodane do masy serowej mają być ubite?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, nie ma potrzeby napowietrzania sernika. Miksujemy wszystko razem.

      Usuń
  15. wygląda świetnie!mam tylko pytanie czy po rozkrojeniu jest bardziej lekki i puszysty czy jednak zbity i treściwy?zastanawiam się też czy polewę można zrobić z czekolady gorzkiej zamiast białej?będę wdzięczna za poradę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie jest zbity ale jest treściwy,mozna polać gorzką czekoladą jak najbardziej
      Pozdrawiam serdecznie.

      Usuń
    2. super, dziękuję, piekę na święta:)pozdrawiam i przeglądam inne przepisy z bloga:)

      Usuń
  16. A jaki jest wymiar blaszki? Bo to dość istotne.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę czytać dokładnie przepis, wszytko piszę :)
      Pozdrawiam!

      Usuń
  17. Dzień dobry 😀 a budyń z cukrem czy bez...pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez znaczenia..ja daję jaki mam :) Pozdrawiam ciepło :)

      Usuń
  18. Dzień dobry chciałabym spytać czy budyń do ciasta jest na 3/4 l mleka czy na 0.5l .Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  19. witam ,nigdzie nie ma napisane ile minut pieczemy spod i w jakiej temperaturze oraz reszte ciasta?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czy wspomniałam w tym przepisie coś o pieczeniu spodu w tym serniku? Proszę czytać przepis ze zrozumieniem,
      Pieczemy całość..RAZEM :)

      Usuń
  20. Chodzi mi o to czy ten spod pieczemy najpierw i pozniej wyciagamy i na to mase serowa,czy na surowy spod wylozyc mase serowa?

    OdpowiedzUsuń
  21. Zastanawiam się tylko dlaczego wiedeński... skoro wiedenski charakteryzuje się tym, ze nie ma spodu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wariacji na temat wiedeńskiego jest mnóstwo :)

      Usuń
  22. Czy mogę użyć twarogu z wiaderka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, tylko żeby był dobrej jakości bez gumy guar i innych dodatków, polecam Piątnica i "mój ulubiony"

      Usuń
  23. Witam a czy mogłabym go zrobić w tortownicy 24cm ?? czy te proporcje będą okej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie, to przepis na dużą blaszkę, na małą tortownicę z połowy składników jeśli już.
      Pozdrawiam serdecznie ☺️

      Usuń
  24. Super przepis ! Wkońcu sernik który nie pęka i nie opada ! Gładziutki ! W smaku też bardzo dobry, nie jest bardzo słodki. Dziękuje za ten przepis :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo 😘 cieszę się, że smakuje, pozdrawiam ciepło.

      Usuń
  25. Szybko się robi, równy, bez pęknięć i bardzo smaczny 😋 wszystko sie zgadza ze wstepnym opisem i masz Aga racje łatwiejszego nie będzie bo nie ma. Polecam

    OdpowiedzUsuń
  26. A czy ktoś próbował dać twaróg z wiaderka? Może być? Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z wiaderka też wyjdzie tylko proszę użyć Piątnica lub Mój ulubiony. Z tych wychodzi bardzo smaczny.

      Usuń
  27. Najgorszy przepis jaki w życiu widziałam. Piekłam tysiące sernikow i ten to straszna chała. Powinien sie nazywac kruche ciasto z serem. Już przy zagniataniu ciasta widzialam że jest go znacznie za dużo ale postanowiłam dokończyć. Pracujec w cukierni i ten przepis byl hitem miesiaca. Pare innych rzeczy tez jest do poprawki w tym przepisie ogólnie nie warto marnowac czasu ani produktów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie zgodzę się z tym 🤭 to jeden z lepszych serników pieczony i wypróbowany mnóstwo razy, jest idealny ☺️
      A, że akurat nie trafiony w Pani gusta...no cóż zdarza się.

      Pozdrawiam i życzę udanych serniczków 👌

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !