STRONY

poniedziałek, 31 października 2016

Zupa krem brokułowo-szpinakowa z bekonową kiełbasą



Zupa o tej porze roku to królowa polskiego stołu, nie wyobrażam sobie obiadu bez zupy. Moja dzisiejsza propozycja to aksamitny i delikatny krem warzywny,  Sytości dodaje podsmażana na suchej patelni kiełbasa bekonowa. Zachęcam do wypróbowania.



Składniki:

 1 świeży brokuł
1 marchewka
1 pietruszka
4 ziemniaki
2 szalotki
30 dag świeżego szpinaku baby
2 łyżki klarowanego masła
1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub rosołu
2 liście laurowe
150 ml słodkiej śmietanki 18%
Jarzynka lub sól do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
Natka pietruszki do posypania

Jak wykonać ?

Warzywa obieramy, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, resztę kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy 5 minut, mieszając, zalewamy gorącym bulionem, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości około 25-30 minut.
Po tym czasie liście wyjmujemy, zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu.

Kiełbasę bekonową kroimy w cienkie plasterki, obsmażamy z każdej strony na suchej patelni, gorącą zupę rozlewamy na talerze, posypujemy chrupiącą kiełbasą oraz posiekaną natką pietruszki. 
Podajemy.
Smacznego!

4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !