Gdy papryce zaczyna w kuchni
towarzyszyć dynia nie ulega wątpliwości, że zbliżamy się do pełni jesieni. Co
najbardziej rozpala wtedy zmysły ? Na pewno pożywniejszy obiad.
Wyśmienita delikatna zapiekanka
z warzywami w sosie beszamelowym, na
wierzchu pyszni się chrupiąca tostowo-orzechowa kruszonka .
Mimo, że bezmięsna jest sycąca, niewielka ilość
skutecznie zaspokoi nasz głód. A jak smakuje ? Przekonajcie się sami.
Uwielbiam!
Składniki:
30 dag makaronu Fusilii-Malma
1 duży por
½ papryki czerwonej
½ papryki żółtej
20 dag dyni
35 dag świeżego szpinaku
2 czubate łyżki masła
klarowanego
Sól i pieprz do smaku
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
1 łyżka sarepskiej musztardy
1 łyżka mąki pszennej
600 ml mleka
Gałka muszkatołowa do smaku
1 łodyga suszonego rozmarynu
Sól i pieprz do smaku
Kruszonka:
2 kromki chleba tostowego
pszennego
10 dag startego żółtego sera
2 łyżki rozdrobnionych orzechów
włoskich
Jak wykonać ?
Makaron gotujemy na pół twardo
w osolonym wrzątku, odcedzamy, przelewamy wodą. Odsączamy.
Paprykę, dynię obieramy, kroimy
w kostkę, por siekamy w pół krążki nożem. Szpinak płuczemy na sicie. Na patelni rozgrzewamy
klarowane masło, dodajemy pokrojone warzywa, na końcu szpinak i podduszamy
około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Poduszone warzywa mieszamy w garnku
z makaronem, doprawiamy sola i pieprzem do smaku, przekładamy do dużego
naczynia żaroodpornego.
Przygotowujemy sos beszamelowy:
Masło, mąkę, musztardę, podsmażamy
w rondelku chwilę aż zacznie” bulgotać
„, wlewamy mleko i trzepaczką mieszamy do momentu zagotowania i lekkiego
zgęstnienia, doprawiamy solą oraz pieprzem i gałką muszkatołową do smaku,
gorącym polewamy makaron i mieszamy równomiernie w naczyniu.
Przygotowujemy kruszonkę:
Ser ścieramy na tarce, chleb
tostowy kroimy w kostkę, wsypujemy do miski, dodajemy orzechy wszystko razem
mieszamy, kruszonką posypujemy wierzch zapiekanki.
Zapiekamy przez 20 minut w
180*c. Podajemy gorącą po wyjęciu z pieca.
Smacznego!
wspaniała zapiekanka makaronowa :)
OdpowiedzUsuńAgatko bardzo lubię wszelakie makarony :) Twoje pomysły na ich przygotowanie bardzo są smaczne :)
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia, uwielbiam takie zapiekanki:)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł z tą tostową kruszonką :)
OdpowiedzUsuń