Pyszne czekoladowe ciasto z
cukinią, której w tym cieście w ogóle nie czuć, ale daje niesamowitą
wilgotność. Coś na pograniczu brownie i klasycznego murzynka o kawowym aromacie
jednak o niebo lepsze. Sekretem tego ciasta jest ubicie miękkiego masła na
puch, nie ma opcji by nie wyszło.Jest moim ulubionym ciastem zaraz po „Czarnym
lesie” Polecam nawet dla tych którzy na
co dzień nie lubią cukinii. Podałam go z filiżanką ulubionej herbaty owocowej Richmont
Składniki:
keksówka o wym 12/39 cm
2 jajka
11 dag masła
11 dag masła
30 dag mąki tortowej
¾ szklanki gęstej śmietany 18%
½ szklanki oleju rzepakowego
15 dag cukru pudru
16 g cukru z wanilią
3 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki proszku do
pieczenia
½ łyżeczki sody
Szczypta soli
30 dag startej cukinii
Dodatkowo:
Polewa czekoladowa
Orzechowy krokant
Jak wykonać ?
Mąkę tortową mieszam ze
szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz sodą, kawą i kakao.
Miękkie masło o temp pokojowej
ucieram z pudrem i cukrem z wanilią na puch, cały czas miksując wbijam po
jednym jajku, drugie dodaję do masy dopiero gdy pierwsze się połączy. Wlewam
cienkim strumieniem olej.
Do puszystej masy dodaję
stopniowo na przemian mąkę ze śmietaną mieszając mikserem na najniższych
obrotach lub szpatułką ręcznie, dodaję startą cukinię –ze skórką, mieszam.
Tak
przygotowane ciasto wykładam do wyłożonej papierem pergaminowym keksówki, wygładzam łyżką-ciasto jest dość
gęste i takie ma być.
Piekę w temp 170 *c przez 1
godzinę i 10 minut-do suchego patyczka.
Zimne ciasto polewam polewą
mleczną posypuję orzechowym kro kantem.
Słodkich wypieków!
Agatka wpraszam się na to przepyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuń