STRONY

wtorek, 25 października 2016

Murzynek z cukinią



Pyszne czekoladowe ciasto z cukinią, której w tym cieście w ogóle nie czuć, ale daje niesamowitą wilgotność. Coś na pograniczu brownie i klasycznego murzynka o kawowym aromacie jednak o niebo lepsze. Sekretem tego ciasta jest ubicie miękkiego masła na puch, nie ma opcji by nie wyszło.Jest moim ulubionym ciastem zaraz po „Czarnym lesie” Polecam nawet dla tych którzy  na co dzień nie lubią cukinii. Podałam go z filiżanką ulubionej herbaty owocowej Richmont



Składniki:

keksówka o wym 12/39 cm
2 jajka
11 dag masła
30 dag mąki tortowej
¾ szklanki gęstej śmietany 18%
½ szklanki oleju rzepakowego
15 dag cukru pudru
16 g cukru z wanilią
3 czubate łyżki kakao
2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody
Szczypta soli
30 dag startej cukinii

Dodatkowo:
Polewa czekoladowa
Orzechowy krokant

Jak wykonać ?

Mąkę tortową mieszam ze szczyptą soli, proszkiem do pieczenia oraz sodą, kawą  i kakao.
Miękkie masło o temp pokojowej ucieram z pudrem i cukrem z wanilią na puch, cały czas miksując wbijam po jednym jajku, drugie dodaję do masy dopiero gdy pierwsze się połączy. Wlewam cienkim strumieniem olej.
Do puszystej masy dodaję stopniowo na przemian mąkę ze śmietaną mieszając mikserem na najniższych obrotach lub szpatułką ręcznie, dodaję startą cukinię –ze skórką, mieszam. 

Tak przygotowane ciasto wykładam do wyłożonej papierem pergaminowym  keksówki, wygładzam łyżką-ciasto jest dość gęste i takie ma być.

Piekę w temp 170 *c przez 1 godzinę i 10 minut-do suchego patyczka.
Zimne ciasto polewam polewą mleczną posypuję orzechowym kro kantem.
Słodkich wypieków!






1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !