STRONY

poniedziałek, 7 listopada 2016

Cytrynowo-rozmarynowy kurczak




Chrupiący o niesamowitym aromacie pieczony kurczak, z nutą rozmarynu i pieczonego czosnku.
Ten przepis to przykład na to że z kilku niewyszukanych składników, mięsa i ziół możemy wyczarować całkiem smaczny i wykwintny obiad. Rewelacyjnie będzie wyglądał również na świątecznym stole.







Składniki:


1,70 kg sprawionego świeżego  kurczaka
Ćwiartka cytryny
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
Kilka gałązek świeżego rozmarynu
1 główka czosnku
½ sztuki czerwonej cebuli
Sól ziołowa do smaku
Świeżo mielony czarny pieprz do smaku
3 łyżki oliwy

Jak wykonać ?


Tuszkę kurczaka opłukać osuszyć ręcznikiem papierowym, natrzeć oliwą solą ziołową i suszonym rozmarynem, cebulę obrać, czosnek zostawić w łuskach, przekroić  tylko w poprzek na połowę na dwie części.
 Ćwiartkę cytryny zostawić ze skórką. Włożyć wszystko  do środka kurczaka , dodać kilka gałązek świeżego rozmarynu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywą. 
Marynować całą noc w lodówce. 

Następnego dnia oprószyć lekko pieprzem, piec 1,5 godziny w temp 180*c 
Na kilka minut przed końcem pieczenia pokrywę zdjąć aby lekko przyrumienić skórkę.
Podawać po wyjęciu z pieca.

Smacznego!



3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !