STRONY

piątek, 4 listopada 2016

Miodowy sernik



Sernik na świąteczną nutę, słodzony nie cukrem a prawdziwym miodem o wyraźnym zapachu prawdziwej wanilii, pieczony na kruchym ,  zmrożonym i startym cieście, wykwintności dodaje mu biała polewa i pokrojone trufle. Arystokracja wśród serników. 
Mój ulubiony. 

Idealny na święta Bożego Narodzenia.



Składniki:

Tortownica 22 cm
Ciasto:
½ szklanki mąki pszennej
50 g zimnego masła
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:
500 g twarogu w kostce
4 jajka
2 łyżki mleka w proszku
½ szklanki mleka skondensowanego
3 łyżki miodu prawdziwego
1 łyżka miękkiego masła

Dodatkowo:
polewa z białej czekolady
posiekane trufle

Jak wykonać ?

Ciasto:
Wszystkie składniki umieścić  w misce, zagnieść jednolite ciasto, uformować kulę, owinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę do zamrażarki.
Po tym czasie ciasto zetrzeć na spód wyłożonej pergaminem tortownicy, lekko docisnąć  palcami do formy, włożyć do lodówki na czas robienia masy serowej.

Masa serowa:
Twaróg w kostce umieszczamy w misce, wlewamy mleko skondensowane , wsypujemy mleko w proszku oraz budyń, z wanilii wydrążamy ziarenka i dodajemy do masy serowej, wbijamy jajka wlewamy miód i całość misujemy blenderem do uzyskania gładkiej kremowej masy.
Jeśli nie mamy blendera twaróg należy zmielić w maszynce do mięsa i zmiksować z resztą składników mikserem.

Tak przygotowaną masę serową wylewamy na starty spód, wstawiamy do nagrzanego do 180*c piekarnika pieczemy 30 minut. 
Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 *c i pieczemy jeszcze 15 minut, studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach.

Zimny sernik dekorujemy białą mleczną polewą, posypujemy posypką Lion i pokrojonymi truflami.

Słodkich wypieków.


4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !