Mega kakaowe i wilgotne
ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, równie kakaowy krem w połączeniu z
galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto.
Wbrew pozorom bardzo łatwe do
przygotowania, wychodzi dość wysokie, zrównoważone w smaku, nieprzesłodzone, jednym
słowem klasyka z lekkim twistem. Idealne na świąteczny stół.
Składniki:
Blacha 25/30 cm
Ciasto:
15 dag mąki pszennej
3 jajka
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1 szklanka brązowego cukru
150 ml mleka
120 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia Dr.Oetker
½ płaskiej łyżeczki sody Dr.Oetker
Krem czekoladowy:
1 litr śmietanki kremówki
5 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
2 łyżki ciemnego kakao
2 wafelki Prince polo
Poncz:
½ szklanki nalewki wiśniowej
ewentualnie z Czarnej porzeczki
50 ml przegotowanej wody
Wierzch:
1 słoik wiśni drylowanych w
syropie
1 wafel Prince polo
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Wszystkie składniki muszą mieć
temp pokojową.
Mąkę pszenną mieszamy z kakao,
proszkiem do pieczenia oraz sodą.
Jajka ubijamy na puch z brązowym
cukrem, wlewamy mleko oraz olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę z kakao, mieszamy
ręcznie trzepaczką tylko do połączenia. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki
wyłożonej pergaminem.
Pieczemy 35 minut w temp 170*c, lub do suchego patyczka na grzaniu góra dół. Lekko ciepłe przekładamy na kratkę dołem do góry aby było równe. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Zimne wkładamy ponownie do blaszki.
Skrapiamy ponczem z nalewki wiśniowej rozmieszanej z wodą.
Pieczemy 35 minut w temp 170*c, lub do suchego patyczka na grzaniu góra dół. Lekko ciepłe przekładamy na kratkę dołem do góry aby było równe. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia .
Zimne wkładamy ponownie do blaszki.
Skrapiamy ponczem z nalewki wiśniowej rozmieszanej z wodą.
Galaretki rozpuszczamy w 800 ml
gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.
Czekoladowy krem:
Żelatynę rozpuszczamy w małej
ilości wody.
Kremówkę ubijamy na lekko sztywno,
pod koniec wsypujemy cukier puder oraz
kakao, miksujemy.
Masę dzielimy na dwie równe części, do jednej wlewamy połowę rozpuszczonej
żelatyny, oraz pokruszone wafelki, mieszamy delikatnie i rozprowadzamy na
kakaowym cieście, na krem wylewamy tężejącą już galaretkę, wstawiamy do lodówki
na 10-15 minut aby stężała.
Resztę śmietanowo-czekoladowej masy
zmiksować z resztą płynnej żelatyny, wyłożyć na galaretkę, powciskać osączone z
syropu wiśnie, posypać pokruszonym wafelkiem Prince polo.
Włożyć na całą noc do lodówki.
Słodkich wypieków!
Uwaga;
Cukieteria
Ależ smakowicie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo elegancko się prezentuje :) Jestem pewna, że smakuje wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńPiekny chcialabym tez Taki zrobic ale mam tylko nalewke sliwkowa czy mozna ja dodac?
OdpowiedzUsuńMyślę że tak :)
UsuńWow! Pyszne połączenie wiśni i czekoladowego smaku! To musi być super pyszne :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto i przepiękne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńWitam. W przepisie chodzi o nalewke z prawdziwego zdarzenia? Czy taka 30% sie nada?
OdpowiedzUsuńja miałam wysokoprocentową ale 30% też może być.
UsuńWyglądają bardzo apetycznie ,cudny blog dziękuję a święta tuż tuż więc , będzie okazja aby wypróbować te wspaniałe wypieki , pozdrawiam serdecznie .
OdpowiedzUsuńRobiłam to ciasto jest pyszne
OdpowiedzUsuń