STRONY

poniedziałek, 21 listopada 2016

Kakaowy pijak z wiśniami



Mega kakaowe i wilgotne ciasto nasączone ponczem z likieru wiśniowego, równie kakaowy krem w połączeniu z galaretką i wiśniami daje wspaniałe tortowe ciasto.

Wbrew pozorom bardzo łatwe do przygotowania, wychodzi dość wysokie,  zrównoważone w smaku, nieprzesłodzone, jednym słowem klasyka z lekkim twistem. Idealne na świąteczny stół.






Składniki:

Blacha 25/30 cm

Ciasto:
15 dag mąki pszennej
3 jajka
2 czubate łyżki ciemnego kakao
1 szklanka brązowego cukru
150 ml mleka
120 ml oleju
½ płaskiej łyżeczki sody Dr.Oetker

Krem czekoladowy:
1 litr śmietanki kremówki
5 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
2 łyżki ciemnego kakao
2 wafelki Prince polo

Poncz:
½ szklanki nalewki wiśniowej ewentualnie z Czarnej porzeczki
50 ml przegotowanej wody

Wierzch:
1 słoik wiśni drylowanych w syropie
1 wafel Prince polo

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Wszystkie składniki muszą mieć temp pokojową.

Mąkę pszenną mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia oraz sodą.

Jajka ubijamy na puch z brązowym cukrem, wlewamy mleko oraz olej, mieszamy. Wsypujemy mąkę z kakao, mieszamy ręcznie trzepaczką tylko do połączenia. Gotowe ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej pergaminem. 
Pieczemy 35 minut w temp 170*c, lub do suchego patyczka na grzaniu góra dół. Lekko ciepłe przekładamy na kratkę dołem do góry aby było równe. Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia .

 Zimne wkładamy ponownie do blaszki.

Skrapiamy  ponczem z nalewki wiśniowej rozmieszanej z wodą.


Galaretki rozpuszczamy w 800 ml gorącej wody, zostawiamy do lekkiego stężenia.



Czekoladowy krem:
Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody.
Kremówkę ubijamy na lekko sztywno, pod koniec wsypujemy  cukier puder oraz kakao, miksujemy.

Masę dzielimy na dwie równe  części, do jednej wlewamy połowę rozpuszczonej żelatyny, oraz pokruszone wafelki, mieszamy delikatnie i rozprowadzamy na kakaowym cieście, na krem wylewamy tężejącą już galaretkę, wstawiamy do lodówki na 10-15 minut aby stężała.

Resztę śmietanowo-czekoladowej masy zmiksować z resztą płynnej żelatyny, wyłożyć na galaretkę, powciskać osączone z syropu wiśnie, posypać pokruszonym wafelkiem Prince polo.

Włożyć na całą noc do lodówki.
Słodkich wypieków!

Uwaga;

Zamiast wafelków prince polo polecam Wam posypkę która doskonale sprawdzi się do kremów czy do posypania ciast,są różne do wyboru
Cukieteria

wywiad na Gotujmy.pl











10 komentarzy:

  1. Bardzo elegancko się prezentuje :) Jestem pewna, że smakuje wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piekny chcialabym tez Taki zrobic ale mam tylko nalewke sliwkowa czy mozna ja dodac?

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow! Pyszne połączenie wiśni i czekoladowego smaku! To musi być super pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wspaniałe ciasto i przepiękne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam. W przepisie chodzi o nalewke z prawdziwego zdarzenia? Czy taka 30% sie nada?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja miałam wysokoprocentową ale 30% też może być.

      Usuń
  6. Wyglądają bardzo apetycznie ,cudny blog dziękuję a święta tuż tuż więc , będzie okazja aby wypróbować te wspaniałe wypieki , pozdrawiam serdecznie .

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam to ciasto jest pyszne

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !