STRONY

niedziela, 20 listopada 2016

Karp pieczony w cytrynowej panierce





Propozycja na świątecznego karpia w cytrynowej panierce pieczonego w piekarniku, przygotowany w taki sposób jest pyszny i chrupiący. Bez ociekającego tłuszczu ze smażenia.






Składniki:

2 sprawione świeże karpie
1 cytryna
skórka otarta z dwóch cytryn
2 szklanki bułki tartej
4 jajka
50 ml jasnego piwa
mąka pszenna do panierowania
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
10 dag masła z lodówki

Jak wykonać ?

Sprawione karpie moczymy 2-3 godziny w zimnej wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dzwonka.

Następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej cytryny i oprószamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące.
Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn.
 Z nadmiaru panierki otrząsamy rybę.

Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać na wierzch kilka plastrów cytryn. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c. 

Podajemy gorącą rybę.

Rady:

W trakcie pieczenia warto rybę delikatnie odwrócić i położyć dodatkowo kilka wiórek masła. Będzie równomiernie chrupiąca.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Świetny przepis! Zapraszam do siebie! Dopiero zaczynam :) http://kuchniakrzyska.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajna, już świąteczna propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak pieczonego karpia jeszcze nie robiłam. Myślę, że będzie super. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Napewno spróbuję ten przepis w Wigilię.Karp będzie wspaniały.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !