Propozycja na świątecznego karpia w cytrynowej
panierce pieczonego w piekarniku, przygotowany w taki sposób jest pyszny i
chrupiący. Bez ociekającego tłuszczu ze smażenia.
Składniki:
2 sprawione świeże karpie
1 cytryna
skórka otarta z dwóch cytryn
2 szklanki bułki tartej
4 jajka
50 ml jasnego piwa
mąka pszenna do panierowania
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
10 dag masła z lodówki
1 cytryna
skórka otarta z dwóch cytryn
2 szklanki bułki tartej
4 jajka
50 ml jasnego piwa
mąka pszenna do panierowania
sól do smaku
pieprz cytrynowy do smaku
10 dag masła z lodówki
Jak wykonać ?
Sprawione karpie moczymy 2-3 godziny w zimnej
wodzie, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na dzwonka.
Następnie skrapiamy sokiem wyciśniętym z jednej
cytryny i oprószamy do smaku solą i pieprzem cytrynowym, panierujemy w mące.
Jajka roztrzepujemy z piwem, maczamy w nich
dzwonka ryby, obtaczamy w bułce wymieszanej ze startą skórką z dwóch cytryn.
Z nadmiaru
panierki otrząsamy rybę.
Dzwonka układamy w naczyniu żaroodpornym, na
wierzchu układamy wiórki zimnego masa prosto z lodówki, można dać na wierzch
kilka plastrów cytryn. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c.
Podajemy gorącą
rybę.
Rady:
W trakcie
pieczenia warto rybę delikatnie odwrócić i położyć dodatkowo kilka wiórek
masła. Będzie równomiernie chrupiąca.
Smacznego!
Świetny przepis! Zapraszam do siebie! Dopiero zaczynam :) http://kuchniakrzyska.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńBardzo fajna, już świąteczna propozycja :-)
OdpowiedzUsuńTak pieczonego karpia jeszcze nie robiłam. Myślę, że będzie super. Dziękuję.
OdpowiedzUsuńNapewno spróbuję ten przepis w Wigilię.Karp będzie wspaniały.
OdpowiedzUsuń