Jesień. Szaro. Buro i depresyjnie,
wiem, że większość z Was nie lubi jesieni,
ja uwielbiam!
Te wiszące nisko
granatowe chmury, deszcz zacinający po oknach , listopad to w końcu miesiąc moich
urodzin. Za to nie znoszę szaroburości
na talerzu, u mnie zawsze jest kolorowo, bez względu na porę roku, każde
danie które robię, robię od serca z dbałością o każdy szczegół, wygląd, smak i
zapach.
Szkoda tylko, że nie da się uwiecznić tego w stu procentach na moich
zdjęciach, fotografia kulinarna jest niewdzięcznym tematem, zresztą trzeba
jeszcze mieć czym je robić , zmysł
artystyczny to połowa sukcesu.
Dziś mam dla Was zamiast zupy i
drugiego- jedno pyszne danie na cały obiad. Kocham ryby za to, że są takie
proste do obróbki, smaczne i zdrowe, a jeśli tylko chcemy i nie ogranicza nas
wyobraźnia, możemy zaszaleć !
Warto je włączyć do codziennej diety i podać je na
dzikim ryżu z dodatkiem awokado. Smakuje pysznie i choć spędzicie o wiele mniej
czasu w kuchni niż zwykle i tak wszyscy się najedzą!
Składniki:
( Dwie porcje )
30 dag fileta z łososia
Marynata:
50 ml soku z limonki
3 łyżki oliwy
Szczypta zielonej przyprawy do ryby
1 łyżka startego świeżego
imbiru
Sól do smaku
20 dag kolorowego ryżu
1 awokado
½ świeżego ogórka
2 szalotki
50 g roszponki
4 sztuki pomidorków paprykowych
Sos winegret:
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka delikatnej musztardy
1 łyżka białego octu winnego
1/3 łyżeczki płynnego miodu
Sól i pieprz do smaku
Jak wykonać ?
Zaczynamy od przygotowania marynaty do łososia:
Sok z limonki utrzeć z imbirem,
oliwą solą i pieprzem , polać łososia z każdej strony, posypać przyprawą do
ryby, odłożyć na godzinę do lodówki.
Po tym czasie włożyć do nagrzanego do 180*c piekarnika ,
piec 15 minut, trzymać w cieple do
momentu zrobienia ryżu.
Ryż ugotować na sypko jak w
przepisie na opakowaniu, do lekko ciepłego dodać obrane i pokrojone w kostkę awokado, roszponkę oraz posiekaną szalotkę i ogórka, wymieszać.
Sos winegret:
Musztardę utrzeć z octem winnym,
miodem, solą oraz pieprzem , powoli
wlewać oliwę mieszać do połączenia, tak przygotowany sos wymieszać z ryżem. Filety podawać na ryżu przybrać pomidorkami
paprykowymi.
Podawać od razu.
Życzę smacznego !
Wpis dodaję do akcji #Ambition proszę o trzymanie kciuków, bardzo się przydadzą :)
Uwaga: A dla Was dodatkowo zniżka 10% na produkty Ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE
w sklepie
Rewelacyjne w smaku danie, zrobiłam na kolację mężowi, był zachwycony, dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńJak miło !
UsuńAgata serdecznie gratuluję! Rewelacja serwis!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń