STRONY

środa, 16 listopada 2016

Maślane ciasteczka z makiem




Kruchutkie pachnące prawdziwym masłem z odrobiną maku, proste do wykonania, potrzebna jest tylko maszynka do ciastek, wystarczy zmiksować a potem zagnieść i już mamy poczęstunek do gorącej herbaty w domowym zaciszu, uwielbiam je! Rozsypują się w ustach. Idealne również na święta dla tych którzy nie lubią ciast z kremami.
I jeszcze jedna uwaga do tych ciasteczek ma być masło, nie margaryna!





Składniki:

Na dużą blachę ciastek
25 dag mąki pszennej
20 dag masła 82%
50 g mąki ziemniaczanej
1  łyżeczka śmietany 18%
10 dag cukru pudru
2 żółtka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 czubata łyżka suchego maku
Kilka kropel aromatu śmietankowego
Szczypta soli

Jak wykonać ?


Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Miękkie masło  włożyć do miski, ucierać mikserem do uzyskania jasnego puchu, w trakcie wsypywać po trochu cukru pudru, dodać żółtka, szczyptę soli i zmiksować.







Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną, suchym makiem oraz proszkiem do pieczenia, dodać do maślanej masy, zagnieść ręcznie lub mieszadłem do ciasta kruchego- ciasto będzie się troszkę lepić ale takie ma być, włożyć do lodówki na 10-15 minut ale nie na dłużej bo zrobi się twarde a ma być o konsystencji plasteliny aby ładnie przechodziło przez maszynkę. Tak przygotowane ciasto wkładamy porcjami na maszynki i wyciskamy ciastka na blachę wyłożoną pergaminem.


Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180*c i pieczemy 10-12 minut, należy je pilnować aby się nie przypaliły, maja być o lekko złotym rumieńcu. Ciastka wyciągamy z pieca i studzimy na blasze.

Słodkich wypieków!

Ps> Jeśli nie macie maszynki do ciastek śpieszcie się bo w tym tygodniu jest dostępna w LIDL POLSKA warto ją nabyć za tą cenę , tym bardziej że to łatwy sposób na ciasteczka w pięknych kształtach,  ma również  tylki  do dekorowania babeczek czy ciasteczek kremem. Polecam!



7 komentarzy:

  1. Ah przypomniało mi się jak kiedyś ale to już dawno robiłam z mamą takie ciasteczka wyciskane przez maszynkę Boże jaki to był hit. Twoje bardzo mi się podbaja zapisuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne te ciasteczka, muszą być pyszne

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasteczka są najlepszym pomysłem na nadchodzące zimowe wieczory :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają.Śnieg pada od rana więc dziś będą robione do popołudniowej kawusi.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !