STRONY

środa, 23 listopada 2016

Pełnoziarnisty makaron z tuńczykiem i rukolą




Że uwielbiam makarony to chyba już wiecie, wiele razy o tym pisałam, nic dziwnego, smakuje przecież w każdej postaci, jako zapiekanka, rozmaite sałatki czy po prostu na ciepło.

Dziś mam dla Was szybką ,zdrową i smaczną propozycję ciemnego  makaronu z dodatkiem suszonych pomidorów, tuńczyka i rukoli, świetna potrawa dla zabieganych, nic więcej do zapełnienia brzuszka nie potrzeba!




Składniki:

25 dag makaronu pełnoziarnistego o dowolnym kształcie u mnie świderki
50 g rukoli Fit&Easy
20 dag tuńczyka w oliwie
6 suszonych pomidorów z oliwy
50 g startego sera cheddar
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
1 łyżeczka soku z cytryny
Sól morska do smaku
Świeżo mielony kolorowy pieprz
2 łyżki oliwy extra vergine

Jak wykonać ?

Makaron gotuję w osolonym wrzątku wg przepisu na opakowaniu odcedzam, dodaję z powrotem do garnka, mieszam od razu  z pokrojonymi suszonymi pomidorami i rozdrobnionym tuńczykiem, dodaję świeżą rukolę, doprawiam sokiem z cytryny, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, wlewam oliwę, mieszam, rozkładam na talerze, posypuję startą skórą cytrynową oraz płatkami startego grubo cheddara. 
Podaję od razu. 
Smacznego!





4 komentarze:

  1. Zrobione, wspaniale smakuje:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Smaczne danie opatrzone pięknym zdjęciem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzień dobry. Czy podpowiedzialaby mi Pani czym zastąpić suszone pomidory?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !