STRONY

środa, 30 listopada 2016

Śledzie z fetą pod chrzanową pierzynką z żurawiną



Mój autorski pomysł na nowoczesne  śledzie w świątecznym wydaniu.
Wigilijne menu warto urozmaicić tą propozycją, podane w przezroczystych pucharkach będą prawdziwą ozdobą świątecznego stołu. 
To połączenie smaków, zaskakuje i rewelacyjnie ze sobą współgra, zachęcam do wypróbowania. 
Niech te święta będą pełne magii i nowych smaków.




Składniki:


Na około 4 pucharki

½ kg łagodnych śledzi w oleju
2-3 sztuki czerwonej cebuli
20 dag sera feta-użyłam MLEKOMA
½  szklanki majonezu light
½ szklanki kwaśnej śmietany 18%
1 łyżeczka łagodnej musztardy
1 płaska łyżka chrzanu ze słoiczka
Szczypta cukru
Sól do smaku
Świeżo mielony pieprz
Słoiczek konfitury z żurawiny

Jak wykonać ? 

Śledzie osączamy z zalewy olejowej na ręczniku papierowym kroimy na cienkie paseczki, układamy na dnie szklanych pucharków, cebulę obieramy siekamy drobniutko w kostkę, rozsypujemy na śledziach, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, układamy warstwę pokrojonego sera feta.
Majonez mieszamy ze śmietaną, szczyptą cukru, dodajemy chrzan i musztardę, mieszamy, polewamy śledziki, na wierzchu kładziemy po łyżeczce żurawinowej konfitury, schładzamy w lodówce. 
Podajemy.

Smacznego!


wywiad na Gotujmy.pl





9 komentarzy:

  1. Apetyczna propozycja :) i rzeczywiście pięknie się prezentuje:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super ciekawie, muszę kiedyś zrobić. Pozdrawiam Agatko 😆

    OdpowiedzUsuń
  3. prezentują się po prostu fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Za śledziami nie przepadam,ale Twoje wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie zabieram sie do zrobienia tych śledzików i zastanawiam się jakich śledzi użyć - matiasów (słonych) czy śledzi kwaśnych z oleju?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja miałam delikatne, ani kwaśne ani słone w zalewie olejowej, takie są najlepsze.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Zrobilam ze śledzi tzw.: wiejskich.
      Pycha!

      Usuń
    3. Dziękuję, pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !