Powoli zaczynamy myśleć o świątecznym menu, od tego wpisu postaram się publikować cykl świątecznych przepisów….
Delikatne mięso w klasycznej ziołowej marynacie, pieczone w rękawie i delikatny sos śmietanowo-grzybowy. To moja propozycja na świąteczny lub niedzielny obiad. Wprost rozpływa się w ustach.
Przepis jest prosty i myślę że zachęci do zrobienia. Polecam!
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa
1 opakowanie marynaty klasycznej użyłam
Prymat
5 łyżek oleju
Sos grzybowy:
30 dag mrożonych borowików, czerwonych
kozaków , maślaków
1 duża cebula
2 łyżki masła
200 ml słodkiej śmietanki 18%
Sól morska do smaku
Pieprz czarny świeżo mielony do smaku
Jak wykonać ?
Polędwiczkę myję, osuszam ręcznikiem
papierowym, wkładam do podłużnego woreczka do pieczenia ryb, wsypuję mieszankę
marynaty klasycznej, wlewam oliwę, woreczek zakręcam i potrząsam z każdej
strony mięso, tak aby marynata równomiernie rozeszła się po mięsie.
Wkładam na całą noc do lodówki. Następnego
dnia, mięso z woreczkiem układam w naczyniu żaroodpornym piekę około 40 minut w
temp 180*c.
Sos:
W rondelku rozgrzewam masło, dodaję
mrożone grzyby-bez wcześniejszego rozmrażania, wrzucam posiekaną cebulkę,
przykrywam i duszę do miękkości – w razie odparowania soku podlewam niewielką
ilością wody, doprawiam do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem, gdy grzyby
są już miękkie, wlewam słodką śmietankę, gotuję do momentu zgęstnienia sosu-od
czasu do czasu należy przemieszać.
Ciepłą polędwiczkę kroję na grubsze
plastry, podaję z sosem grzybowym. Doskonale komponuje się z pieczonymi
ziemniaczkami.
Ale mi smaka narobiłaś!
OdpowiedzUsuńFajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńjak nastrojowo już u Ciebie! wspaniałe danie, polędwiczkę uwielbiam w każdej kombinacji:)
OdpowiedzUsuńPysznie ! A w bombeczce niespodzianka- AGatka !
OdpowiedzUsuńPyszne i pięknie podane danie :)
OdpowiedzUsuń