STRONY

środa, 7 grudnia 2016

Francuskie pakieciki na imprezę



Ciasto francuskie zawsze mam w lodówce na czarną godzinę, powstają z niego szybkie przekąski gdy nie ma nic w domu a szykuje się spotkanie towarzyskie lub dobry film w domowym zaciszu. Taki prosty smakołyk na pewno jest lepszy niż kupny, można dobierać składniki wg upodobań. 

Moja propozycja jest z szynką oliwkami, bazyliowym  pesto i serem żółtym, jeśli nie lubicie bazyliowych smaków,  proponuję chutney z czerwonej cebuli do kupienia w sklepach, z nią też są mega!






Składniki:

1 rulon ciasta francuskiego
Pesto z bazylii do posmarowania
15 dag szynki gotowanej
2 pomidory
1 mała puszka lub słoiczek oliwek czarnych
Sól i pieprz do smaku
Zioła prowansalskie do smaku
Świeża rukola do dekoracji

Jak wykonać ?

Na początek rozgrzewamy piekarnik do 190*c. Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
 Rulon ciasta francuskiego rozwijamy  tniemy nożem na jednakowe kwadraty, smarujemy cienko bazyliowym pesto, układamy po plastrze świeżego pomidora, posypujemy pokrojoną w cienkie paski szynką oraz plasterkami czarnych oliwek osączonych wcześniej z zalewy, posypujemy ziołami prowansalskimi oraz solą i pieprzem. Na wierzchu układamy starty na tarce ser żółty. 
Pieczemy w nagrzanym piekarniku 15-20 minut, do momentu aż się zezłocą.  

Przed podaniem posypujemy rukolą, można też polać ketchupem.
Smacznego J


1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !