STRONY

czwartek, 5 stycznia 2017

Placki ziemniaczane z papryką i serem żółtym




Takie placuszki uwielbia chyba każdy z nas, zawsze głównym składnikiem będą ziemniaki, ale dzięki różnym przyprawom i dodatkom smakują inaczej, jedni lubią  je po węgiersku lub ze śmietaną a nawet tak jak moja córa, posypuje o zgrozo cukrem!

 Te z papryką, posypane serem żółtym i świeżym koperkiem, uwielbiam, są sycące i zastąpią zwykły obiad. Polecam!





Składniki;


1 kg ziemniaków Tajfun lub Wiktoria- najlepsze odmiany na placki
3-4  jajka
2 czubate łyżki mąki pszennej
1 czerwona papryka
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
Sól pieprz do smaku
100 g sera żółtego –cheddar
Pęczek koperku
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:


Ziemniaki obierz, opłucz zetrzyj na tarce o drobniutkich oczkach, czosnek przeciśnij przez praskę, cebulę i paprykę drobniutko posiekaj, połącz z tartymi ziemniakami, dodaj mąkę pszenną, wbij jajka, wsyp przyprawy  do smaku,  wymieszaj dokładnie.

Na patelni rozgrzej olej, nakładaj masę łyżką, formując zgrabne placuszki, smaż z obu stron na złoty kolor, osącz z tłuszczu na ręczniku papierowym ułóż na talerzu, posyp startym na tarce jarzynowej serem, oraz posiekanym  koperkiem, podawaj od razu gorące.

Smacznego!





3 komentarze:

  1. Uwielbiam takie placki, są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie placuszki 😊Twoje pysznie wyglądają 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Aż zaczełam być głodna ;D
    http://wishylss.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !