STRONY

czwartek, 5 stycznia 2017

Zupa czosnkowo porowa




Uwielbiam aksamitne kremowe zupy, szczególnie  zimą, są rozgrzewające i łatwe do przygotowania, ta z czosnkową nutą jest moją ulubioną, serwuję ją z pierożkami tortellini lub grzankami zależnie od ochoty. Poradzą sobie z nią nawet najmłodsi kucharze ;)



Składniki:

2 pory
4-5 ziemniaków
1 główka czosnku
1,5 litra bulionu warzywnego lub drobiowego (domowego)
10 dag serka topionego śmietankowego
2-3  łyżki masła klarowanego
Jarzynka lub sól do smaku
Pieprz świeżo mielony do smaku
1 opakowanie pierożków tortellini z szynką serrano

Sposób przygotowania:


Por myjemy, kroimy w plasterki, czosnek obieramy zostawiamy w ząbkach, obrane ziemniaki kroimy w kostkę.
W garnku rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy wszytkie warzywa i przesmażamy około 5 minut. Po tym czasie zalewamy bulionem i gotujemy 30 minut do miękkości, doprawiamy do smaku jarzynką lub solą oraz świeżo mielonym pieprzem, pod koniec dodajemy kremowy serek, gotujemy chwilę, zupę miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem.
Podajemy z pierożkami tortellini ugotowanymi wg przepisu.


Smacznego!

2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !