Gdy mam ochotę na coś
nieskomplikowanego i bardzo prostego robię
mięciutkie, wilgotne i puszyste
babeczki cytrynowe, uwielbiane przez dzieci i nie tylko J
Przepis który nie sprawia
żadnych trudności i cieszy się niesłabnącym powodzeniem wśród znajomych , doskonale smakują zarówno z
kremem jak i bez.
Do pieczenia jak zauważyliście już z pewnością, używam zawsze
produktów Dr.Oetkera są niezawodne i dla mnie najlepsze na rynku, galaretki
czy drożdże nie mają sobie równych, i piszę to ze szczerego serca, nie jest to
wpis sponsorowany.
Teraz działa również sklep online gdzie można nabyć solidne,
trwałe i wysokiej jakości formy do pieczenia, tortów, ciast, bab, czy muffinek,
kolosalnie różnią się od tych
najtańszych gdzie po dwóch użyciach i mycia zwyczajnie rdzewiały i nadawały się
tylko do wyrzucenia.
Te posłużą z pewnością wiele lat, i nie będą to pieniążki wyrzucone w błoto, polecam Wam zajrzeć do sklepu i zapoznać się z szeroką ofertą.
Składniki:
na około 30 sztuk babeczek:
2 jajka
4 szklanki mąki tortowej
2 szklanki mleka
1 szklanka oleju
1 szklanka cukru
3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dr.Oetker
1 łyżka cukru z prawdziwą
wanilią
1 łyżka soku z cytryny
Skórka otarta z jednej cytryny
Krem cytrynowy:
1 szklanka śmietany kremówki
25 dag mascarpone
2 łyżki kremu lemon curd
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki do przygotowania babeczek muszą mieć temperaturę pokojową.
Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Mąkę przesiać wymieszać z proszkiem do pieczenia.
W misie ubić na puszystą pianę
jajka z cukrami, wlać mleko oraz olej, delikatnie wymieszać, mikserem na
najniższych obrotach, stopniowo, miksując wsypywać mąkę, wlać sok z cytryny ,
dodać startą skórkę , wymieszać tylko do połączenia.
Blachę do babeczek wyłożyć
papierowymi papilotkami, nakładać po 2
łyżki ciasta do ¾ wysokości.
Piec 30-35 minut w temp 165*c na termo-obiegu lub 30 minut na pieczeniu góra dół w 180*c.
Najlepiej przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy są upieczone.
Piec 30-35 minut w temp 165*c na termo-obiegu lub 30 minut na pieczeniu góra dół w 180*c.
Najlepiej przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy są upieczone.
Po upieczeniu wystudzić na
kratce kuchennej.
Krem:
Schłodzoną śmietanę wymieszać z
mascarpone i pudrem zmiksować do uzyskania sztywnego kremu, pod koniec dodać
lemon curd, zmiksować krótko.
Krem przełożyć do szprycy
cukierniczej, udekorować babeczki dowolnie.
Słodkich wypieków!
Pyszności. :)
OdpowiedzUsuńmój blog
Przeurocze babeczki :)
OdpowiedzUsuńAleż cudenka ;)
OdpowiedzUsuń