STRONY

poniedziałek, 20 marca 2017

Babka z białek w makowe kleksy



Tradycyjna babka na białkach o cytrusowym aromacie w makowe kleksy. Babka która zaskakuje swą kompozycją a przy tym jest łatwa do przygotowania i nie stwarza żadnych trudności. Hit wśród świątecznych wypieków.

Składniki:


7 białek
40 dag mąki tortowej
20 dag masła
20 dag cukru
180 ml ciepłego mleka
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki suchego maku
1 cytryna
16 g cukru waniliowego
Szczypta soli
Lukier lub dowolna polewa do dekoracji

Sposób przygotowania:


Wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania cały czas miksując wsypujemy partiami cukier do momentu aż piana stanie się mocno  sztywna i lśniąca. 
Masło rozpuszczamy do płynnej konsystencji, studzimy, wlewamy do ubitej piany, razem z mlekiem, na przemian wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia,   delikatnie mieszamy dodajemy otartą skórkę z cytryny oraz sok, całość mieszamy bardzo delikatnie aby nie naruszyć struktury piany. ¾ części ciasta wylać do natłuszczonej formy z kominem –ja miałam silikonową więc niczym nie natłuszczałam. 

Do reszty ciasta wsypać mak, delikatnie wymieszać szpatułką, masę przełożyć do rękawa cukierniczego  i w białe ciasto wciskać makowe kleksy.

Tak przygotowaną babkę piec w nagrzanym do 175*c piekarniku około 45 minut. Upieczoną studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
 Całkiem zimną dowolnie udekorować polewą lub lukrem.


Słodkich wypieków.

6 komentarzy:

  1. Cudna babka! A te zdjęcia,mega! Uwielbiam zaglądać do Ciebie Kochana! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Święta tuż tuż! Trzeba zacząć szukać sprawdzonego przepisu na babkę wielkanocną. Mi ten odpowiada. Jak najbardziej!:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda ładnie. A w którym momencie należy dodać mąkę, bo brak w opisie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Już poprawiłam przepis, zwykłe przeoczenie, dziękuję, że zwróciłaś na to uwagę.

      Usuń
  4. Wygląda pysznie! A gdzie kupiła Pani taki piękny talerzyk?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !