STRONY

piątek, 31 marca 2017

Francuskie tartaletki z porem i serem pleśniowym




Wytrawne tartaletki z ciasta francuskiego są doskonałą słoną przekąską w ciągu dnia, choć nie należą do lekkich, bo ser i ciasto francuskie są dość tłuste,  to jednak smakują wspaniale i raz na jakiś czas, można sobie na taki „grzech” pozwolić, dodatek białego wytrawnego wina do duszonego pora doskonale podkręciło smak farszu.

Składniki:

1 opakowanie świeżego ciasta francuskiego

Farsz:
1 średni por
½ cukinii
15 dag wędzonego lub pieczonego fileta z kurczaka
50 ml wytrawnego białego wina
1 płaska łyżka klarowanego masła
1 cebula dymka ze szczypiorem
Ziarna sezamu do posypania
Rozkłócone jajko do posmarowania
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Farsz:
Por kroimy na pół krążki, cukinię w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, szklimy pod przykryciem, wlewamy wino podsmażamy  chwilę aż por zmięknie a wino odparuje, dodajemy pokrojonego w kostkę wędzonego  kurczaka. Mieszamy zestawiamy z ognia.
 Doprawiamy farsz do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.

Rozwałkowane ciasto francuskie dzielimy radełkiem lub nożem na kwadraty, układamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym, nakładamy po porcji farszu, na wierzchu kładziemy plasterki sera pleśniowego. 
Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem.
Wkładamy do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy  15 -17 minut- do zrumienienia. Podajemy ciepłe posypane szczypiorem z dymki.
Na zimno też dobrze smakują!
 Smacznego.

3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !