Wytrawne tartaletki z ciasta
francuskiego są doskonałą słoną przekąską w ciągu dnia, choć nie należą do
lekkich, bo ser i ciasto francuskie są dość tłuste, to jednak smakują wspaniale i raz na jakiś
czas, można sobie na taki „grzech” pozwolić, dodatek białego wytrawnego wina do
duszonego pora doskonale podkręciło smak farszu.
Składniki:
1 opakowanie świeżego ciasta
francuskiego
Farsz:
1 średni por
½ cukinii
15 dag wędzonego lub pieczonego
fileta z kurczaka
50 ml wytrawnego białego wina
1 płaska łyżka klarowanego
masła
1 cebula dymka ze szczypiorem
Ziarna sezamu do posypania
Rozkłócone jajko do
posmarowania
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Farsz:
Por kroimy na pół krążki,
cukinię w kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy warzywa, szklimy pod przykryciem,
wlewamy wino podsmażamy chwilę aż por zmięknie
a wino odparuje, dodajemy pokrojonego w kostkę wędzonego kurczaka. Mieszamy zestawiamy z ognia.
Doprawiamy farsz do smaku solą i świeżo
mielonym pieprzem.
Rozwałkowane ciasto francuskie dzielimy
radełkiem lub nożem na kwadraty, układamy na blasze wyłożonej papierem
pergaminowym, nakładamy po porcji farszu, na wierzchu kładziemy plasterki sera
pleśniowego.
Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem, posypujemy sezamem.
Wkładamy
do nagrzanego do 190*c piekarnika, pieczemy 15 -17 minut- do zrumienienia. Podajemy
ciepłe posypane szczypiorem z dymki.
Na zimno też dobrze smakują!
Smacznego.
Super, lubię takie francuskie przekąski :)
OdpowiedzUsuńAle apetyczne! Trudno im się oprzeć, cudo! A te zdjęcia...rewelacja!!!
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne przekąski :-)
OdpowiedzUsuń