STRONY

sobota, 18 marca 2017

Wiosenne jajka


Powoli robimy przymiarkę do Wielkanocy, w końcu został niecały miesiąc, od dziś będą pojawiać się właśnie takie przepisy.

Wiosenne jajka-kolorowe i proste do przygotowania. Prawdziwie wiosenne, na śniadanie, z dodatkiem rzodkiewki, z delikatną nutą chrzanu, kuszą smakiem i wyglądem podane na szczypiorku będą prawdziwą ozdobą stołu.

Składniki:


5 jaj
4 rzodkiewki
10 dag gotowanej szynki
1 cebula szalotka
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka śmietany 18%
1 łyżeczka kremowego chrzanu
Szczypta kurkumy
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:


Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, wystudzić i przekroić na pół. Wyjąć żółtka do miseczki, rozdrobnić je widelcem, dodać drobno pokrojoną w kostkę szalotkę, gotowaną szynkę oraz rzodkiewki, doprawić solą pieprzem, dodać szczyptę kurkumy, połączyć z majonezem, śmietaną i chrzanem, dokładnie wymieszać. 
Masą napełnić białka, wierzch udekorować plasterkami rzodkiewki, ułożyć na szczypiorku, schłodzić i podawać.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Też już testuje przepisy Wielkanocne :) Twoje jajeczka mocno zachęcają do jedzenia!

    OdpowiedzUsuń
  2. lubię faszerowane jajeczka

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !