STRONY

czwartek, 16 marca 2017

Mandarynkowa panna cotta


Deser bez pieczenia na ciepłe wiosenne dni, orzeźwiająca warstwa galaretki na mandarynkowym soku w połączeniu ze słodką - waniliową, daje wspaniały efekt smakowy, kusi kolorem i jest łatwa do zrobienia. Pannę cottę robiłam już w wielu wersjach ale to słodko-kwaśne połączenie najbardziej przypadło mi do gustu. Nie zastanawiajcie się tylko zróbcie!


Składniki:

Na 3 szklane pucharki

Warstwa waniliowa:

330 ml śmietanki 30%

300 ml mleka 3,2%

1 laska wanilii

½ szklanki cukru

3  listki żelatyny

Warstwa mandarynkowa:

250 ml  soku mandarynkowego Cymes lub pomarańczowego
3 listki żelatyny

Dodatkowo:
Bita śmietana
Świeże mandarynki

Jak wykonać ? 


Warstwa waniliowa:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z ognia, laskę wyjąć dodać osączoną żelatynę , wymieszać aż się rozpuści, zostawić do schłodzenia. Całe laski wanilii wyjąć . 
Rozlać po równo do trzech szklanych pucharków, wstawić do lodówki aby masa stężała.


Warstwa mandarynkowa:
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, sok podgrzać aby był dobrze ciepły, dodać odciśniętą żelatynę, wymieszać do rozpuszczenia, schłodzić, zimną ale płynną galaretkę wylać na stężały spód waniliowy, włożyć do lodówki do stężenia. 
Przed podaniem deser udekorować kleksem bitej śmietany oraz cząstkami mandarynek.
Podawać od razu.





smacznego!






6 komentarzy:

  1. Ależ tu pięknie u Ciebie, wiosennie! Deser wypróbuję, wygląda bardzo zachęcająco!

    OdpowiedzUsuń
  2. A jak zwykła żelatyna nie w listkach to ile trzeba dodać?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 1 listek równa się 1 łyżeczce zwykłej.Polecam w listkach bo nie robią się grudki :)

      Usuń
  3. Ciekawa wersja Panna Cotty - z chęcią spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow! Ale piękne i pyszne! narobilaś mi smaka na panna cotte,w moim przypadku oczywiście "chuda" ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !