Sernik bez pieczenia. Prawdziwa
słodka gratka, delikatny w smaku o budyniowo-kremowej konsystencji, na warstwie
maślanych herbatników, choć ma w sobie białą czekoladę nie jest przesłodzony.
Idealny. Nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych, wyjdzie każdemu.
Składniki:
Kwadratowa tortownica 24/24 cm
1 kg mielonego twarogu z wiaderka
używam Piątnica
5 jajek
20 dag masła
½ szklanki cukru
16 g cukru z prawdziwą wanilią
½ tabliczki białej czekolady
1 łyżka mąki ziemniaczanej
½ szklanki mleka
35 dag herbatników maślanych
Biała czekolada do dekoracji
Sposób przygotowania:
Masło przełożyć do garnka,
rozpuścić, dodać twaróg, wbić jajka, wsypać cukry oraz dodać połamaną na
kawałki czekoladę, postawić garnek na średnim ogniu na kuchence, mieszać rózgą
aż masa się rozpuści i połączy.
Budynie i mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w mleku, wlać do masy
serowej cały czas mieszając ugotować tak jak gotujemy zwykły budyń, masa
zgęstnieje.
Blaszkę wyłożyć papierem
pergaminowym, wyłożyć jedną warstwę herbatników, wylać połowę ciepłej masy,
wyrównać, ułożyć herbatniki, zalać resztą masy i przykryć ostatnią warstwą
herbatników, udekorować rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą.
Pozostawić w
temp pokojowej do ostygnięcia, następnie włożyć na całą noc do lodówki aż
sernik stężeje.
Smacznego!
Pięknie się prezentuje :). Na pewno jest pyszny :).
OdpowiedzUsuńKolejna fajna propozycja. Fajnie, ze bez pieczenia, bo podczas przygotowan do świąt piekarnik często przeciazony jest:)
OdpowiedzUsuńCiasto znam ale takiej wersji na herbatnikach nie robiłam. Wygląda zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie gotowane serniczki :) Twój wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek. Pozdrawiam serdecznie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładny, bardzo smaczny, pięknie się kroi :) Super serniczek, polecam :)
OdpowiedzUsuńA jaki to cukier z prawdziwą wanilia cukier waniliowy może być?
OdpowiedzUsuńmoże być.... choć ja polecam ten z prawdziwą wanilią...nie wanilinowy
Usuńhttps://www.oetker.pl/pl-pl/nasze-produkty/ze-swiata-natury/cukier-z-wanilia-bourbon-z-madagaskaru-z-ziarenkami-12-g.html
Mozna dac sernik truskawkowy?
OdpowiedzUsuńmożna wg gustu, ale nie wiem jaki wyjdzie, nie próbowałam,
UsuńBudyn ma byc na 0.5 litra czy o.75 mleka?
OdpowiedzUsuńNa 1/2 litra, pozdrawiam ☺️
UsuńNa święta też robię, ale patrząc na zdjęcie Twojego sernika nie wiem czy nie zmienię ciemnej polewy na jasną...
OdpowiedzUsuńMożna dać ciemna,
Usuńrzecz gustu 😘 pozdrawiam serdecznie ☺️