STRONY

czwartek, 20 kwietnia 2017

Makaron z jogurtem cukinią i suszonymi pomidorami




Domowe posiłki muszą być różnorodne i kolorowe, tym razem postawiłam na wiosenną zieleń z dodatkiem suszonych pomidorów .

 Lekkie mimo, że z makaronem,  pyszne i bezmięsne, doprawione ziołami , świeżą aromatyczną bazylią która potrafi nadać potrawie charakteru i  tartym drobniutko parmezanem. Obiad w  20 minut.


Składniki:

Porcja dla 2 osób:
25 dag makaronu muszelki
100 g naturalnego jogurtu Bio
½ cukini
½ pora
1 ząbek czosnku
½ papryczki chili (miałam w zalewie olejowej)
1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
40 g startego drobno parmezanu
4 listki świeżej bazylii
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
Szczypta ziół włoskich do smaku

Sposób wykonania:


Jogurt mieszamy z tartym drobniutko parmezanem, odstawiamy na czas gotowania makaronu w temp pokojowej.
Makaron gotujemy all dente w osolonym wrzątku, odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. 
Mieszamy z jogurtem. 
Trzymamy w cieple.

Por kroimy na paseczki tak samo cukinię, czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę. 
Wrzucamy na patelnię dusimy na małym ogniu pod przykryciem na oliwie aż cukinia będzie przesmażona ale jeszcze dość twarda, dodajemy pokrojone w paseczki pomidory oraz papryczkę chili,  smażymy minutę, zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami włoskimi  i posiekaną bazylią , makaron rozkładamy na talerze, przykrywamy warzywami,  dekorujemy listkami bazylii, podajemy od razu.


Smacznego!

3 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !