STRONY

wtorek, 9 maja 2017

Ciasto kruche z budyniem, rabarbarem i malinami



Mamy maj, a wraz  z nim przyszedł sezon na rabarbar, to ciasto to wiosenna klasyka, ciasto kruche, słodka masa budyniowa i lekko kwaśny rabarbar w połączeniu z malinami i nutką pomarańczy doskonale się uzupełniają. 

Można je piec o dowolnej porze roku ale teraz smakuje najlepiej.

Moja ulubiona wersja kruchego ciasta, jego smak przypomina mi moje dzieciństwo choć było w dużo uboższym stylu.
 Raj dla oczu i dla podniebienia.

Składniki:


Ciasto:
 2  szklanki mąki pszennej
1 szklanka czubata mąki krupczatki
 25 dag  masła
1 szklanka drobnego cukru
 1 łyżeczka proszku do pieczenia
 2 łyżki śmietany 18%

 Masa :
 1 litr mleka
 3  budynie śmietankowe Dr.Oetker
 2 łyżki cukru
  cukier puder do oprószenia

Nadzienie:
½ kg rabarbaru
10 dag malin
Skórka otarta z ½ pomarańczy
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:


Ciasto: 

Na stolnicę lub do dużej michy wsypać mąkę pszenną wymieszaną z krupczatką, dodać wiórki zimnego masła oraz  proszek do pieczenia, wsypać cukier, wbić jajka, dodać śmietanę oraz cukier ze skórką pomarańczową i zagnieść gładkie ciasto.

Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki.


Masa:

 Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru, następnie wlać mieszankę z proszkiem budyniowym i cały czas mieszając ugotować budyń.
 Lekko ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać łyżką .


Rabarbar pokroić,  wymieszać z otartą skórką z pomarańczy, malinami oraz mąką ziemniaczaną i cukrem, wysypać owoce na budyń, na wierzch pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175* i piec około 45 minut.

Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach. 

Oprószyć cukrem pudrem.


Słodkich wypieków!






8 komentarzy:

  1. Cudowny placek! Uwielbiam rabarbar i też coś dzisiaj mam zamiar z nim upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniamm. Jak tylko będę na targu, kupie rabarbar. Tak krótko jest. Piękne ciacho, zjadła bym kawałek -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie wypieki i cieszę się, że w końcu jest na nie sezon ;). Śliczne zdjęcia.

    OdpowiedzUsuń
  4. A co z maslem do Ciasta bo nic w przepisie o nim nie wspominasz :/

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy rabarbar obieramy że skórki? 😊

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !