STRONY

środa, 10 maja 2017

Pudding ryżowy z frużeliną rabarbarowo-malinową




Cudownie kremowy  pudding ryżowy z nutą wanilii, smaku dopełnia frużelina malinowo-rabarbarowa to mój ulubiony deser jeszcze z dzieciństwa, mały pucharek zdecydowanie zaspokoi ochotę na słodkość , może stanowić smaczną sytą kolację czy jako propozycja na drugie śniadanie, najlepiej smakuje na ciepło.

Składniki:


½ szklanki ryżu
1 szklanka wody
1,5 szklanki mleka
½ szklanki słodkiej śmietanki 30%
2-3  łyżeczki cukru
Szczypta soli
1 laska wanilii


Frużelina rabarbarowo-malinowa
30 dag świeżego rabarbaru
½ szklanki wody
10 dag malin
3 łyżki cukru
1 czubata łyżeczka mąki ziemniaczanej
Płatki migdałowe do posypania

Melisa do dekoracji



Sposób przygotowania:


 Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę , wsypujemy ryż i gotujemy pod przykryciem ze szczyptą soli na wolnym ogniu około 15 minut, po tym czasie wlewamy mleko oraz śmietankę , dodajemy ziarenka z laski wanilii, słodzimy cukrem i gotujemy,  często mieszając,  do momentu aż ryż stanie się, miękki,  kleisty i wchłonie mleko.


Frużelina rabarbarowo-malinowa:

Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki, wsypujemy do garnka mieszamy z malinami oraz cukrem, wlewamy wodę i gotujemy do momentu  aż owoce zaczną się rozpadać , mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w łyżce wody, wlewamy do owoców i zagęszczamy, gotujemy minutę, odstawiamy.
Pudding ryżowy przekładamy do szklanych pucharków, polewamy frużeliną, posypujemy płatkami migdałowymi uprażonymi na suchej patelni, dekorujemy listkami świeżej melisy.


Smacznego!








2 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !