Mamy maj, a wraz z nim przyszedł sezon na rabarbar, to ciasto
to wiosenna klasyka, ciasto kruche, słodka masa budyniowa i lekko kwaśny
rabarbar w połączeniu z malinami i nutką pomarańczy doskonale się uzupełniają.
Można
je piec o dowolnej porze roku ale teraz smakuje najlepiej.
Moja ulubiona wersja kruchego
ciasta, jego smak przypomina mi moje dzieciństwo choć było w dużo uboższym
stylu.
Raj dla oczu i dla podniebienia.
Składniki:
Ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka czubata mąki krupczatki
25 dag masła
25 dag masła
3 jajka
30 g cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker
30 g cukru ze skórką pomarańczową Dr.Oetker
1 szklanka drobnego cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki
cukru
cukier puder do oprószenia
cukier puder do oprószenia
Nadzienie:
½ kg rabarbaru
10 dag malin
Skórka otarta z ½ pomarańczy
2 łyżki cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Na stolnicę lub do dużej michy wsypać mąkę
pszenną wymieszaną z krupczatką, dodać wiórki zimnego masła oraz proszek do pieczenia, wsypać cukier, wbić
jajka, dodać śmietanę oraz cukier ze skórką pomarańczową i zagnieść gładkie ciasto.
Owinąć je folią spożywczą i wstawić na 30 minut
do lodówki. Po tym czasie odkroić 3/4 ciasta i wylepić wyłożoną papierem
pergaminowym formę 42/29 cm resztę mniejszej porcji ciasta włożyć z powrotem do lodówki.
Masa:
Budynie waniliowe wymieszać z 1 szklanką
mleka, resztę mleka zagotować z dwoma łyżkami cukru, następnie wlać mieszankę z
proszkiem budyniowym i cały czas mieszając ugotować budyń.
Lekko
ostudzić i jeszcze ciepły wylać na kruchy wylepiony spód. Wierzch wyrównać
łyżką .
Rabarbar pokroić, wymieszać z otartą skórką z pomarańczy, malinami oraz mąką ziemniaczaną i cukrem, wysypać owoce na budyń, na wierzch pokruszyć resztę schłodzonego ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika do 175*
i piec około 45 minut.
Po upieczeniu studzić przy uchylonych drzwiczkach.
Oprószyć cukrem pudrem.
Słodkich wypieków!
Cudowny placek! Uwielbiam rabarbar i też coś dzisiaj mam zamiar z nim upiec :)
OdpowiedzUsuńMniamm. Jak tylko będę na targu, kupie rabarbar. Tak krótko jest. Piękne ciacho, zjadła bym kawałek -:)
OdpowiedzUsuńWyszło pięknie:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie wypieki i cieszę się, że w końcu jest na nie sezon ;). Śliczne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńA co z maslem do Ciasta bo nic w przepisie o nim nie wspominasz :/
OdpowiedzUsuńprzeoczenie, już poprawione ;)
UsuńCzy rabarbar obieramy że skórki? 😊
OdpowiedzUsuńnie ;)
Usuń