STRONY

piątek, 12 maja 2017

Błyskawiczny makaron z warzywami i cieciorką




Szybka, smaczna, wiosenna propozycja obiadowa, gdy mamy mało czasu na stanie w kuchni przy garnkach  lub gdy wolimy iść na dłuższy spacer a brzuszek zapełnić trzeba . Źródło białka i witamin. 
Makaron jest dobry sam w sobie, wystarczy dodać kilka warzyw i przypraw a  z kieliszkiem białego wytrawnego wina stworzy duet idealny.

Składniki na 3-4 porcje

25 dag makaronu świderki
1 cukinia
½ brokułu
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 puszka cieciorki gotowanej na parze
7-8 sztuk  pomidorków koktajlowych lub papryczkowych
100 ml dobrej jakości oliwy
Pęczek świeżej bazylii
Sól morska do smaku
Świeżo mielony pieprz do smaku
30 g tartego drobno parmezanu


Jak wykonać ?

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku,tak jak w przepisie na opakownaniu.

Brokuł  dzielimy na mniejsze różyczki gotujemy all dente, odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę, szklimy na lekko złocisty kolor, dodajemy pokrojoną w pół plastry cukinię, ugotowanego brokuła, oraz przekrojone na połówki pomidorki, całość mieszamy, podduszamy 3-4 minuty, dodajemy puszkę cieciorki wraz z zalewą, smażymy jeszcze minutę, dodajemy makaron, posypujemy posiekaną  bazylią, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem , posypujemy tartym parmezanem, mieszamy, rozkładamy na talerze, podajemy od razu.
Smacznego!


3 komentarze:

  1. Dzięki za pomysł na jutrzejszy lunch do pracy ♥

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam makaron z prostymi dodatkami. Z cieciorką i pomidorami jest super, ale w takim połączeniu (że i brokuł i cukinia) to jeszcze nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !