Pełnia lata, na straganach lub w przydomowych ogródkach królują warzywa, to dobry czas aby przygotować taki właśnie szybki gulasz.
Nie dość, że to smaczne danie,
które łatwo przygotować to ma jeszcze jedną zaletę, można go podać z wszelkimi
kaszami lub ryżem na sypko, jego przygotowanie nie sprawi żadnych problemów
nawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę. Polecam!
Składniki:
1 kg mięsa z ud kurczaka bez
skóry
20 dag żółtej fasoli
szparagowej
20 dag świeżego bobu
1 cebula
Kawałek pora
½ kalafiora
½ szklanki kukurydzy z zalewy
½ szklanki groszku konserwowego
½ cukinii
2 ząbki czosnku
2 szklanki wody
1 łyżka mąki pszennej
100 ml śmietany 12% do sosów
Natka pietruszki do posypania
Sól do smaku
Pieprz do smaku
1 łyżka przyprawy do kurczaka
Olej do podsmażenia
Jak wykonać ?
Kurczaka umyć, pokroić w
kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli, przełożyć do garnka,
dodać 2-3 łyżki oleju, podsmażyć, w trakcie dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek, oraz posiekaną cebulę, por, fasolkę szparagową, i cukinię pokrojoną na
mniejsze kawałki, podlać wodą i dusić około
10 minut.
Kalafiora podzielić na mniejsze
różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, podgotować chwilę aby zmiękł, wyjąć łyżką
cedzakową, do tej samej wody w której gotowaliśmy kalafior włożyć bób i gotować
5 minut, odcedzić, przelać zimna wodą,
obrać z łupinek.
Kalafiora z bobem dodać do sosu, całość dusić jeszcze 15 minut, doprawić do
smaku solą oraz pieprzem.
Na sam koniec wsypać osączony groszek i kukrydzę z zalewy.
Mąkę wsypać do słoiczka, dodać niewielką ilość wody, zakręcić słoik i potrząsać kilkakrotnie, zrobić zawiesinę,wlać do gulaszu, szybko zamieszać, zagęścić sos,
zagotować, zabielić śmietaną, posypać posiekaną natka pietruszki.
Podawać z ryżem lub dowolną
kaszą ugotowaną na sypko.
Smacznego!
Super obiadek, moje smaki
OdpowiedzUsuń