STRONY

sobota, 1 lipca 2017

Gulasz drobiowo-warzywny




Pełnia lata, na straganach lub w przydomowych ogródkach królują warzywa, to dobry czas aby przygotować taki właśnie szybki gulasz.


Nie dość, że to smaczne danie, które łatwo przygotować to ma jeszcze jedną zaletę, można go podać z wszelkimi kaszami lub ryżem na sypko, jego przygotowanie nie sprawi żadnych problemów nawet osobom rozpoczynającym swoją kulinarną przygodę. Polecam!



Składniki:

1 kg mięsa z ud kurczaka bez skóry
20 dag żółtej fasoli szparagowej
20 dag świeżego bobu
1 cebula
Kawałek pora
½ kalafiora
½ szklanki kukurydzy z zalewy
½ szklanki groszku konserwowego
½ cukinii
2 ząbki czosnku
2 szklanki wody
1 łyżka mąki pszennej
100 ml śmietany 12% do sosów
Natka pietruszki do posypania
Sól do smaku
Pieprz do smaku
1 łyżka przyprawy do kurczaka
Olej do podsmażenia

Jak wykonać ?


Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, oprószyć przyprawą do kurczaka oraz odrobiną soli, przełożyć do garnka, dodać 2-3 łyżki oleju, podsmażyć, w trakcie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oraz posiekaną cebulę, por,  fasolkę szparagową, i cukinię pokrojoną na mniejsze kawałki,  podlać wodą i dusić około 10  minut.

Kalafiora podzielić na mniejsze różyczki, wrzucić na osolony wrzątek, podgotować chwilę aby zmiękł, wyjąć łyżką cedzakową, do tej samej wody w której gotowaliśmy kalafior włożyć bób i gotować  5 minut, odcedzić, przelać zimna wodą, obrać z łupinek.

Kalafiora z bobem  dodać do sosu, całość dusić jeszcze 15 minut, doprawić do smaku solą oraz pieprzem.

Na sam koniec wsypać osączony groszek i kukrydzę z zalewy.


Mąkę wsypać do słoiczka, dodać niewielką ilość wody, zakręcić słoik i potrząsać kilkakrotnie,  zrobić zawiesinę,wlać do gulaszu, szybko zamieszać,  zagęścić sos, zagotować, zabielić śmietaną, posypać posiekaną natka pietruszki.

Podawać z ryżem lub dowolną kaszą ugotowaną na sypko.

Smacznego!

1 komentarz:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !