STRONY

czwartek, 29 czerwca 2017

Urodzinowa tarta Bonduelle




25 lat jest już  z nami  Bonduelle, na pewno znacie, pełne mrożonych pysznych warzyw  kolorowych  puszek, i dań w słoikach na ciepło. Ten jubileusz trzeba uczcić pyszną warzywną tartą, którą wymyśliłam na poczekaniu, więc nie ma jakiejś szczególnej historii, zrobiłam ją od serca na kruchym słonym cieście które uwielbiam, z dodatkiem włoskiego sera ricotta i botwinki z przydomowego ekologicznego ogródka  i oczywiście z ulubionych puszek, nie wiem czy wiecie, że Rolnicy Bonduelle stosują płodozmian, aby zmniejszyć liczbę patogenów (chorób i insektów), a także pozostawiają rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. 
 Najlepsza słona tarta jaką udało mi się zrobić w ostatnim czasie. Szczerze ? grzechu warta!

Składniki :
na okrągłą formę 28 cm:

Ciasto kruche:
30 dag mąki pszennej
150 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany 18%
Duża szczypta soli

Nadzienie:
25 dag sera ricotta
20 dag jogurtu greckiego
20 dag świeżego bobu
1 jajko
2 pęczki  botwinki bez buraczków
½ pęczka koperku lub natki pietruszki
3 ząbki czosnku
Sól morska do smaku
Pieprz gruboziarnisty mielony do smaku
Szczypta gałki muszkatołowej do smaku


Sposób wykonania tarty:

Ciasto:
Mąkę wymieszać z solą, wbić jajka, dodać zimne masło oraz śmietanę, szybko zagnieść gładkie jednolite ciasto, uformować kulę, schłodzić 15 minut w lodówce, po czym wyjąć rozwałkować na stolnicy okrąg i wylepić nim formę do tarty, razem z brzegami, przykryć papierem pergaminowym do pieczenia, obciążyć kuleczkami ceramicznymi i podpiec w nagrzanym piekarniku do 190*c przez 15 minut, wyjąć usunąć obciążenie.


Bób ugotować do miękkości w osolonym wrzątku, odcedzić przelać zimną wodą i obrać z łupinek.


Serek ricotta, rozdrobnić widelcem, dodać jogurt oraz jajko, wymieszać, dodać posiekaną botwinkę-same łodygi i trochę listków, czosnek przecisnąć przez praskę do masy, wymieszać z posiekanym koperkiem, bobem,  oraz osączoną z zalewy kukurydzę i groszek, całość dobrze doprawić do smaku, gałką, solą oraz świeżo mielonym pieprzem, tak przygotowane nadzienie wyłożyć na podpieczony kruchy spód, zapiekać jeszcze 25-30 minut w temp 180*c. 

Tartę podawać na ciepło po wyjęciu z pieca.








 Smacznego!

























5 komentarzy:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !