STRONY

niedziela, 16 lipca 2017

Andruty kokosowo-orzechowe



Domowe kajmaki to smaki mojego dzieciństwa, pyszne, słodkie, masa kokosowa w połączeniu z nutą orzechową tworzy zgrany duet. Idealne na słodki poczęstunek czy przyjęcie urodzinowe dla dzieci.

Tradycyjne, smaczne i domowe.


Składniki;


1 opakowanie suchych wafli

Masa kakaowo-orzechowa:
15 dag masła
2 pełne łyżki ciemnego kakao
2 pełne łyżki mielonych orzechów włoskich
100 ml mleka 2%
5 dag mleka w proszku
8 dag cukru

Masa kokosowa:
20 dag masła
10 dag wiórek kokosowych białych
12 dag cukru
120 ml mleka 2%
10 dag mleka w proszku

Dodatkowo:
Polewa z białej czekolady

Jak je wykonać ? 


Masa kakaowo-orzechowa:
Masło, cukier, płynne mleko, oraz kakao, doprowadzamy do wrzenia, gdy się zagotuje, wsypujemy mielone orzechy, mieszamy do uzyskania jednolitej masy, zdejmujemy z ognia, lekko studzimy, do ciepłej masy wsypujemy mleko w proszku, mieszamy aż będzie gęste jednolita masa.


Masa kokosowa:
Masło, cukier, płynne mleko zagotowujemy w rondelku, gdy się połączy, wsypujemy wiórka kokosowe, zagotowujemy , zdejmujemy z ognia i do ciepłej masy, wsypujemy mleko w proszku, mieszamy aż masa się połączy i nie będzie grudek, ma być jednolita.


Przełożenie:
Na pierwszy suchy wafel, rozsmarowujemy połowę jeszcze ciepłej masy kakaowo-orzechowej, przykrywamy drugim waflem, rozsmarowujemy połowę masy kokosowej, przykrywamy trzecim waflem i smarujemy resztą masy kakaowej, przykrywamy  czwartym waflem i smarujemy resztą masy kokosowej, przykrywamy ostatnim waflem. Całość  dociskamy ciężką deseczką aby masy dokładnie się skleiły, po upływie paru godzin  dekorujemy je płynną rozpuszczoną polewą z białej czekolady, odstawiamy najlepiej na całą noc.

Kroimy przed podaniem na małe prostokąty.







Życzę smacznego :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !