STRONY

czwartek, 13 lipca 2017

Mini torciki kokosowe z owocami i krystaliczną galaretką






Pełnia lata,  aż prosi się by wykorzystać owoce z ogrodu i zrobić mini torciki z kremem budyniowo-kokosowym , dzięki kremowej masie i nasączeniu ponczem wprost rozpływają się w ustach.

Ciasto biszkoptowe pieczone w ceramicznych kokilkach natłuszczonych masłem, dzięki temu trikowi  każdy mini torcik jest idealnie równy, nie ma zabawy przy wycinaniu kółek  z całego biszkoptu, okruchów itp.,… po upieczeniu wystarczy przeciąć wzdłuż raz i już! polecam Wam ten patent J


Takie słodkości zrobicie w 1,5 godziny a smak zrekompensuje Wasz czas spędzony w kuchni. Do filiżanki popołudniowej herbaty w sam raz.

Składniki:


Ciasto biszkoptowe na 6 sztuk:
3 duże jajka 
5 łyżek cukru Królewskiego
8 łyżek mąki tortowej
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
½ łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1/2 litra mleka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
4 łyżki cukru Królewskiego
½  kostki masła
50 ml likieru kokosowego

Poncz:
100 ml likieru kokosowego
100 ml wody

Dodatkowo:
1 galaretka krystaliczna (bezbarwna)
20 dag mieszanych owoców sezonowych-agrest czarna i czerwona porzeczka
Mały słoiczek konfitury z czarnej porzeczki
½ szklanki pokruszonych orzechów włoskich
½ szklanki wiórek kokosowych
Masło do wysmarowania kokilek
Bułka tarta do posypania kokilek


Jak wykonać takie mini torciki?


Biszkopciki:
Jajka wbijamy do misy miksera, wsypujemy cukier oraz cukier z prawdziwą wanilią, miksujemy do uzyskania gęstej i puszystej piany , do masy jajecznej, przesiewamy przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy aby nie utracić konsystencji piany.
6 jednakowych ceramicznych kokilek smarujemy cienko masłem, oprószamy bułką tarta i wylewamy do każdej po ¾  objętości kokilki. Pieczemy 20 minut w temp 180*c, po upieczeniu wyciągamy z piekarnika, gdy przestygną wyciągamy na kratkę kuchenną i studzimy, zimne przekrawamy wzdłuż.
Likier kokosowy mieszamy z przegotowaną zimną wodą, skrapiamy przekrojone biszkopty-jedną i drugą część.
Przygotowujemy krem:
Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Studzimy.

Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego budyniu, wlewamy likier kokosowy miksujemy.

Galaretkę krystaliczną rozpuszczamy w 1 szklance wrzątku, studzimy.
Spody nasączonych  mini torcików smarujemy cienko konfiturą z porzeczki, nakładamy porcję kremu, dociskamy wierzchem biszkopcików, boki smarujemy kremem obtaczamy w wiórkach kokosowych wymieszanych z orzechami, z reszty kremu  robimy ozdobne rozetki na wierzchu torcików, posypujemy wymieszanymi owocami i polewamy tężejącą galaretką.

Wkładamy na całą noc do lodówki, na 15 minut przed podaniem wyciągamy z lodówki aby torciki zmiękły. 

Podajemy.








Cukier zawsze był kontrowersyjnym tematem, przyczyną  wielu sporów, dochodzenia racji, zupełnie nie potrzebnie.

Jako chemik i dietetyk wiem, że wystarczy umiar w jedzeniu w połączeniu z aktywnym trybem życia. Takie ciastko tortowe zjedzone raz w tygodniu krzywdy nam nie zrobi, wszystko jest dla ludzi a domowy wypiek dosłodzony nawet po swojemu, mniej czy więcej to i tak lepsze  dla zdrowia niż cała tablica mendelejewa w wypieku niewiadomego pochodzenia.

Przepis powstał w ramach kampanii

 Uczymy jak słodzić


Trzymajcie kciuki, mocno! 








4 komentarze:

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !