STRONY

środa, 5 lipca 2017

Pavlova z galaretką grejpfrutową



Krucha i dostojna słodka beza w połączeniu z orzeźwiającym kremem cytrynowym i galaretką ze świeżo wyciskanego soku z grejpfruta, całość smakuje wspaniale orzeźwiająco i choć sama beza jest jak dla mnie  przeraźliwie słodka, to cały deser wcale taki nie jest, jedna z najlepszych bez którą udało mi się upiec, najlepszy deser na lato.

Bezę najlepiej upiec dzień przed złożeniem, po udekorowaniu kremem i posypaniu galaretką, podawać od razu. Jednym słowem torcik idealny na wszelkie letnie uroczystości.





Składniki:

Beza o średnicy 22 cm:
4 białka
1 czubata szklanka cukru Królewskiego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
Szczypta soli

Cytrynowy krem:
200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny
150 ml wody
100 g cukru pudru Królewskiego
1 budyń śmietankowy
20 dag masła

Galaretka z grejpfruta:
250 ml świeżo wyciskanego soku z różowego grejpfruta
1 galaretka bezbarwna o smaku cytrynowym
Mięta lub melisa do dekoracji


Sposób wykonania deseru:

Wszystkie składniki do przygotowania bezy muszą być o temperaturze pokojowej.
Białka umieszczamy w misie miksera, dodajemy szczyptę soli i miksujemy do uzyskania gęstej błyszczącej piany, stopniowo dodajemy cukier łyżka po łyżce, cały czas miksując, pod koniec wsypać mąkę ziemniaczaną oraz wlać sok z cytryny, wymieszać krótko.
Masa powinna być gęsta i sztywna.
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym, narysować okrąg o średnicy 22 cm, wyłożyć masę bezową formując szpatułką pożądany kształt. Włożyć bezę do nagrzanego do 180*c piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp do 120*c./  Suszyć bezę 90 minut, zostawić do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc.

Krem:
Sok z cytryny uzupełnić wodą, odlać pół szklanki i w tym soku rozpuścić budyń. Resztę zagotować  z cukrem do gotującego się soku wlewamy sok z budyniem i gotujemy, cały czas mieszając aż zgęstnieje, zestawiamy z ognia, studzimy.
Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce zimnego budyniu, miksujemy aż powstanie gęsty puszysty krem.

Galaretka z grejpfruta:
Sok grejpfrutowy , doprowadzamy do wrzenia, zestawiamy z ognia,  do gorącego wsypujemy bezbarwną galaretkę, mieszamy aż do rozpuszczenia. Schłodzony płyn wylewamy do prostokątnej blaszki wyłożonej folią , zostawiamy najlepiej w lodówce do całkowitego stężenia. Zimną galaretkę wyciągamy na szklaną deskę, kroimy w kostkę.
Bezę przekładamy na paterę, dekorujemy kremem i galaretką oraz listkami świeżej mięty lub melisy, kroimy na kawałki i podajemy.





Słodkich wypieków!

Przepis powstał w ramach kampanii Uczymy jak słodzić

2 komentarze:

  1. Super wyglada ta galaretka! Jeszcze jest z grejpfrutem, chętnie to spróbuję :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Galaretk fajnie wyglada, też zwróciła moją uwagę :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !