STRONY

niedziela, 23 lipca 2017

Rolada drożdżowa z serkiem, marcepanem i porzeczkami

Powiem Wam nieskromnie to najlepsza drożdżówka jaką udało mi się ostatnio upiec, choć na zdjęciu nie widać tego efektu zawinięcia –biały ser, jasny marcepan …tylko porzeczki się trochę przebijają to efekt smakowy jest naprawdę wow!

Smaki doskonale się komponują , jest pulchna i nie za słodka, z tego przepisu wychodzi dwie dość spore drożdżowe rolady, w sezonie można zamiast porzeczek dać maliny, jagody czy borówkę,  spróbujcie ją upiec! 



Składniki:


Ciasto drożdżowe:
750 g mąki pszennej
300 ml ciepłego mleka
1 opakowanie suszonych drożdży
1 jajko
3 żółtka
100 g masła
90 g cukru
1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker
Duża szczypta soli

Nadzienie:
15 dag serka twarogowego (ja miałam President)
2 łyżki budyniu śmietankowego z cukrem
1 jajko
1 łyżka cukru ze skórką cytrynową Dr.Oetker
10 dag marcepanu
15 dag czerwonej porzeczki

Dodatkowo:
Polewa z białej czekolady
Różowa posypka

Sposób przygotowania:


Ciasto:
Masło roztopić do płynnej konsystencji. Mąkę pszenną wymieszać w misce z suchymi drożdżami, szczyptą soli oraz cukrami, wbić jajko, dodać żółtka, wlać ciepłe mleko i wyrobić ciasto, gdy zacznie odchodzić od dłoni wlać masło i ponownie wyrobić , aż ciasto będzie gładkie i elastyczne, oprószyć leciutko mąką, wynieść w cieple miejsce aby podwoiło objętość.


Nadzienie:
Porzeczki myjemy, osuszamy. Serek mieszamy z budyniem , cukrem cytrynowym oraz jajkiem do jednolitej konsystencji.

Wyrośnięte ciasto, dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkować na prostokąt, smarować nadzieniem z serka, zostawiając po 2 cm od brzegów, posypać startym marcepanem oraz porzeczkami, zawinąć roladę, okręcić w papier pergaminowy, ułożyć na jednej blaszce  obok siebie, zostawić na 15-20 minut aby podrosło, piec w temp 170*c przez 25-30  minut.

Po upieczeniu wystudzić, polać polewą z białej czekolady i posypać różowym maczkiem.




Słodkich wypieków!

4 komentarze:

  1. Cudenko! Wszystko jest doskonałe! Ciasto,wykonanie i zdjęcia! Super!

    OdpowiedzUsuń
  2. Rozumiem, że rolady piecze się zawinięte w papier? A czy się go zawija ściśle, czy też z lekką przestrzenią, aby ciasto miało gdzie wyrosnąć?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zostawiam kawałek wolnej przestrzeni... zresztą w pieczeniu gdy rosną papier sam się rozchyla lekko...

      Usuń
  3. O jej, ale to słodziutko wygląda. Zdecydowanie będe musiała spróbować!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !