Leciutki i puszysty biszkopt dobrze
nasączony, dwie warstwy śmietankowego kremu na bazie budyniu, i gruszkowy mus
zwieńczony kleksem bitej śmietany z kawałkiem świeżej gruszki, ciasto jak
tortowe nie suche, wilgotne, słodkie, jednym słowem poezja smakowa! Na różne okazje
w tym urodzinowe.
Do tego ciasta użyłam rewelacyjnego musu z gruszek w wersji
domowej można gruszki przecisnąć przez wyciskarkę lub kupić gęsty sok gruszkowy
typu Kubuś. Polecam Wam to ciasto!
Składniki:
Kwadratowa blaszka 24/24 cm
Biszkopt:
5 jaj
5 pełnych łyżek mąki tortowej
4 łyżki cukru
Szczypta soli
½ łyżeczki proszku do pieczenia Dr.Oetker
Krem śmietankowy:
Krem:
1/2 litra mleka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
20 dag masła
aromat śmietankowy-odrobina
1/2 litra mleka
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
20 dag masła
aromat śmietankowy-odrobina
Mus gruszkowy:
½ litra gęstego soku z gruszek
6 listków żelatyny Dr.Oetker
Poncz:
200 ml wody
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka cukru pudru
50 ml wódki lub rumu
Dodatkowo:
Bita śmietana
Posypka
Plasterki gruszki
listki mięty
Sposób przygotowania:
Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą
soli na lśniącą pianę, stopniowo wsypywać cukier, miksować do momentu aż się rozpuści,
dodać żółtka, zmiksować, wsypać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać szpatułką.
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia-samo
dno, wylać ciasto, piec około 25-30 minut w temp 160*c.
Po wystudzeniu przekroić wzdłuż na połowę tworząc
dwa blaty.
Śmietankowy krem:
Z 1/2 litra mleka odlewamy 3/4 szklanki
pozostałość zagotowujemy z cukrem, do odlanej części mleka wbijamy jajko
dodajemy mąki i miksujemy na gładko, wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy
budyń. Studzimy. Miękkie masło ucieramy na puch dodając po łyżce zimnego
budyniu oraz kilka kropel olejku śmietankowego, miksujemy do
połączenia.
Mus gruszkowy:
Żelatynę w listkach namaczamy w zimnej wodzie wg
przepisu na opakowaniu, mus gruszkowy podgrzewamy aby był dobrze ciepły-ale nie
gotujemy, do ciepłej masy dodajemy odciśniętą w dłoniach namoczoną żelatynę,
mieszamy aż się rozpuści, zostawiamy do wystudzenia.
Składniki ponczu mieszamy ze sobą.
Złożenie:
Pierwszy blat ciasta biszkoptowego układamy w
tortownicy, nasączamy połową ponczu, wykładamy ¾ kremu śmietankowego, oraz
następny blat biszkopta, również nasączamy ponczem, smarujemy resztą kremu,
wygładzamy, wylewamy tężejący już mus gruszkowy.
Wstawiamy na całą noc do lodówki.
Przed podaniem dekorujemy ciasto dowolną posypką,
kleksem bitej śmietany i cząstką gruszki oraz listkiem mięty.
Życzę słodkich wypieków!
Bardzo apetycznie wygląda. Z gruszkami musi pięknie pachnieć -:)
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńAleż cudownie się prezentuje! Aż slinka leci :)
OdpowiedzUsuńWpraszam się na kawałek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda wyśmienicie) )
OdpowiedzUsuńO matko, jak z najlepszej cukierni☺
OdpowiedzUsuńZjadłabym nie jeden kawałek takiego ciasta! :)
OdpowiedzUsuńMmm, coś cudownego :)
OdpowiedzUsuńCzy mogą być zmiksowane gruszki z kompotu?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak :)
UsuńAga, mistrzostwo świata.
OdpowiedzUsuńAga, mistrzostwo świata.
OdpowiedzUsuń