Nastały znów upały, przy takiej
pogodzie nie chce się odpalać piekarnika, a ochota na słodki deser jest zawsze,
polecam więc pannę cottę, delikatna w smaku warstwa śmietankowa i mus z gruszek
z bitą śmietaną i owocami to doskonały duet. Czasu do przygotowania nie
zabierze wiele a jest przepyszny!
Składniki:
Warstwa waniliowa:
330 ml śmietanki 30%
300 ml mleka 3,2%
1 laska wanilii
½ szklanki cukru
4 listki żelatyny
Warstwa gruszkowa:
350 ml gęstego soku gruszkowego
typu Kubuś lub świeżo wyciśniętego w wyciskarce
Bita śmietana do dekoracji
Dowolne owoce do dekoracji
(gruszka, jabłko, kiwi, brzoskwinia, maliny)
Sposób przygotowania:
Warstwa waniliowa:
Do rondelka wlać śmietankę z mlekiem, dodać wydrążone
ziarenka z wanilii i laskę, wsypać cukier doprowadzić do wrzenia, zestawić z
ognia, laskę wyjąć. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie jak w przepisie na opakowaniu,
po 5 minutach odcisnąć w dłoniach dodać do masy śmietanowej,
wymieszać aż się rozpuści, zostawić do schłodzenia.
Rozlać po równo do czterech szklanych
pucharków, wstawić do lodówki aby masa stężała.
Warstwa gruszkowa:
Sok gruszkowy podgrzać w rondelku,
dodać namoczone wcześniej w zimnej wodzie i odciśnięte listki żelatyny,
wymieszać do rozpuszczenia.
Wylać po równo na stężałą warstwę
waniliową.
Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia.
Przed podaniem udekorować bitą
śmietaną posypać pokrojonymi owocami.
Ale bym zjadła :D wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuńWygląda niczym z magazynu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńAleż smakowite zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńJak miło ;)
UsuńProszę o podanie ilości zwykłej, sypanej żelatyny.
OdpowiedzUsuń1 listek żelatyny równa sie 1 łyżeczce sypanej..Proszę pamiętać o tym, że sypaną rozpuszcza się inaczej.
UsuńPozdrawiam :)