Bardzo łatwe do przygotowania z wyglądu
niepozorne ciasto tortowe które mimo, że nie wygląda ekstra, smakuje bardzo dobrze. Zamiast wiśni polecam
też maliny. Biszkopt można upiec dzień wcześniej a złożyć go na następny dzień.
Gwarantuję, że uda się każdemu.
Polecam na różne słodkie okazje.
Składniki:
Biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
½ litra śmietany kremówki
¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
8-9 łyżek cukru pudru
½ szklanki białych wiórek kokosowych
Poncz:
½ szklanki likieru kokosowego
½ szklanki przegotowanej zimnej wody
Dodatkowo:
2 szklanki gęstej konfitury wiśniowej
Wiórki kokosowe do posypania
Sposób przygotowania:
Ciasto:
Białka
oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniącą pianę pod koniec
wsypując, łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy żółtka
i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez sito do masy jajecznej
i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach , biszkopt ma być
puszysty. Wylewamy do blaszki o wym 25/30 m pieczemy w temp 170*c przez
25-30 minut.
Po
upieczeniu studzimy, zimny biszkopt przekrawamy wzdłuż na połowę.
Krem:
Wszystkie
składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.
Śmietanę
kremówkę połączyć z kwaśną śmietaną oraz cukrem pudrem, zmiksować na gęsty
krem, pod koniec wsypać wiórka i wymieszać
łyżką.
Poncz:
Likier kokosowy wymieszać z wodą.
Złożenie ciasta:
Pierwszy przekrojony blat ciasta nasączyć połową
ponczu, posmarować frużeliną wiśniową nałożyć ¾ kremu przykryć biszkoptem,
nasączyć wyłożyć resztę kremu i posypać wiórkami.
Chłodzić całą noc w lodówce.
Słodkich wypieków!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !