STRONY

wtorek, 8 sierpnia 2017

Ciasto kokosowo –wiśniowe

Bardzo łatwe do przygotowania z wyglądu niepozorne ciasto tortowe które mimo, że nie wygląda ekstra,  smakuje bardzo dobrze. Zamiast wiśni polecam też maliny. Biszkopt można upiec dzień wcześniej a złożyć go na następny dzień. Gwarantuję, że uda się każdemu.

Polecam na różne słodkie okazje.



Składniki:


Biszkopt:
5 jaj
3/4 szklanki cukru
¾ szklanki mąki tortowej
1płaska  łyżeczka proszku do pieczenia

Masa kokosowa:
½ litra śmietany kremówki
¾ szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18%
8-9 łyżek cukru pudru
½ szklanki białych wiórek kokosowych

Poncz:
½ szklanki likieru kokosowego
½ szklanki przegotowanej zimnej wody

Dodatkowo:
2 szklanki gęstej konfitury wiśniowej
Wiórki kokosowe do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto:

Białka oddzielamy od żółtek i miksujemy na gładką lśniącą pianę pod koniec wsypując,  łyżka po łyżce cukier, aż piana będzie sztywna, dodajemy żółtka i miksujemy, mąkę mieszamy z proszkiem przesiewamy przez sito do masy jajecznej i delikatnie mieszamy mikserem na najniższych obrotach , biszkopt ma być puszysty. Wylewamy do blaszki o wym  25/30 m pieczemy w temp 170*c przez 25-30 minut.
Po upieczeniu studzimy, zimny biszkopt przekrawamy wzdłuż na połowę.

Krem:
Wszystkie składniki kremu powinny być dobrze schłodzone.
Śmietanę kremówkę połączyć z kwaśną śmietaną oraz cukrem pudrem, zmiksować na gęsty krem, pod koniec wsypać wiórka i wymieszać  łyżką.

Poncz:
Likier kokosowy wymieszać z wodą.

Złożenie ciasta:
Pierwszy przekrojony blat ciasta nasączyć połową ponczu, posmarować frużeliną wiśniową nałożyć ¾ kremu przykryć biszkoptem, nasączyć wyłożyć resztę kremu i posypać wiórkami.
Chłodzić całą noc w lodówce.

Słodkich wypieków!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !