Kruche ciasto, masa budyniowa, świeże maliny i galaretka to
słodka klasyka która sprawdza się na każde letnie okazje kiedy maliny
dostaniemy w każdym warzywniaku lub z własnego ogródka. Od razu proponuję
zrobić z podwójnej porcji. Mega pyszne!
Składniki:
CIASTO KRUCHE na 4
sztuki:
1 szklanka mąki pszennej
10 dag masła
50 g cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
KREM:
350 ml mleka
1 budyń śmietankowy
50 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią
DODATKOWO:
1 galaretka malinowa
10 dag malin
Maczek smak truskawkowy do posypania
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski, zagnieć ręką
ciasto, owiń w folię i włóż na 15 minut do lodówki, następnie schłodzone ciasto
rozwałkuj, wylep nim foremki do tartaletek, ponakłuwaj widelcem, wstaw do
nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut, wystudź.
Przygotuj masę budyniową:
Ugotuj gęsty budyń na mleku, wystudź. Miękkie masło utrzyj
na puch dodawaj stopniowo zimny budyń, miksuj aż powstanie krem.
Masę wyłóż na zimne korpusy tartaletek, wygładź, posyp
malinami.
Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody, wystudź,
tężęjącą polej tartaletki, schłódź w lodówce, przed podaniem posyp maczkiem truskawkowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !