STRONY

poniedziałek, 7 sierpnia 2017

Tartaletki z malinami

Kruche ciasto, masa budyniowa, świeże maliny i galaretka to słodka klasyka która sprawdza się na każde letnie okazje kiedy maliny dostaniemy w każdym warzywniaku lub z własnego ogródka. Od razu proponuję zrobić z podwójnej porcji. Mega pyszne!




Składniki:

CIASTO KRUCHE  na 4 sztuki:

1 szklanka mąki pszennej
10 dag masła
50 g cukru pudru
1 łyżka cukru z wanilią 
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko

KREM:
350 ml mleka
1 budyń śmietankowy
50 g masła
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru z wanilią

DODATKOWO:
1 galaretka malinowa
10 dag malin

Maczek smak truskawkowy  do posypania

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki na ciasto włóż do miski, zagnieć ręką ciasto, owiń w folię i włóż na 15 minut do lodówki, następnie schłodzone ciasto rozwałkuj, wylep nim foremki do tartaletek, ponakłuwaj widelcem, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 15 minut, wystudź.

Przygotuj masę budyniową:

Ugotuj gęsty budyń na mleku, wystudź. Miękkie masło utrzyj na puch dodawaj stopniowo zimny budyń, miksuj aż powstanie krem.

Masę wyłóż na zimne korpusy tartaletek, wygładź, posyp malinami.
Galaretkę rozpuść w 1,5 szklanki gorącej wody, wystudź, tężęjącą polej tartaletki, schłódź w lodówce, przed podaniem posyp  maczkiem truskawkowym.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi miło za każdy konstruktywny komentarz dotyczący przepisu. Chętnie w miarę możliwości odpowiem na każde zapytanie, więc pytaj śmiało !